Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsbrytare utmanar världseliten

Vi träffar tre av länshoppen som laddar inför VM i armbrytning som avgörs i Malaysia.
– Svårt att säga. Men jag vill ju vinna så klart, säger Alexander Jonsson om sina chanser.

På Frösön i Östbergsskolans lilla källargym värmer Alexander Jonsson, Stefan Svensson och Patrik Berg upp över- och underarmsmuskler till tonerna av Metallica, inför dagens armbrytarpass. Om en dryg månad väntar en helt annan miljö för Storsjöbrytartrion. Då avgörs VM i Kuala Lumpur, Malaysia.

18-årige Alexander Jonsson är fortfarande junior men har i år hunnit med SM-guld i sin klass (-80 kg) samt deltagit i EM i Bulgarien.

– Det gick ganska bra på högern, då slutade jag i mitten av startfältet. Men i vänstern förlorade jag två gånger och då åker man ut. Man har två chanser på sig, vinner man inte då åker man ut, berättar Offerdalskillen.

Inför VM gäller det förutom träningen att hålla ett öga på vågen inför stundande invägning.

– Jag vägde 82 i morse, så jag får hålla igen lite på maten nu, säger Alexander Jonsson, som pluggar till personlig tränare på Östersunds gymnasieskola.

– Ett par, tre kilo tar man ju i bastun om det är så, flikar Stefan Svensson in.

Stefan tävlar i 100 kilosklassen där han är SM-mästare. En klass som är tuff att konkurrera i på VM.

– Jag vet ju att det är bra namn i min viktklass. Mina chanser är väl inte så stora, säger Stefan som är ifrån Aspås.

Gällökillen Patrik Berg vågar dock sticka ut hakan.

– Jag siktar på att ta medalj. Jag tror att jag har bra chans, säger Patrik Berg som tävlar i 75 kg.

I en nationell rankingtävling där alla möter alla oavsett viktklass blev han tia trots viktmässigt underläge.

– Jag var ju klart lättast på den tävlingen, men jag vann ju några matcher, berättar Patrik Berg.

Brytartalangen Alexander upptäckte tidigt att armstyrkan fanns där.

– Jag körde i skolan och märkte att jag var stark. Jag tog niorna när jag gick i sjuan. Så då googlade jag och läste att det behövs mycket underarmar, så jag började köra underarmar nästan varje dag i typ två år innan jag började på gym, berättar Alexander.

– Ja du började i rätt tid du, säger Patrik.

Det är inte bara hård träning och mycket tid i en ganska undanskymd tillvaro som gäller för den svenska armbrytareliten. Internationellt är doping inte ovanligt och konkurrenterna har dessutom andra ekonomiska förutsättningar.

– Jag är inte säker på att det stämmer, men jag hörde att de turkiska brytarna fick 250 000 kr om de vinner EM eller VM. Av staten, berättar Patrik Berg.

– För ryssarna är det ju så, de får betalt av staten, säger Stefan.

Mästerskapen i Kuala Lumpur inleds 27 september. Från länet reser också tre Strömsundsbrytare. Dessa är Caroline Andersson, Denise Backlund och Emil Eriksson.