Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsborna som förgyller tv-hösten

Historien om Göteborgs rockscen på 90-talet och schlagerdrottningen från 80-talet. Det ser ut att bli de stora snackisarna. Men missa inte heller länets profiler tv-hösten 2014.

Annons

Nej, det blev ingen Jämtlandstalang i "Idol" det här året, men det kommer att dyka upp andra personligheter med länsanknytning i rutan. 29 september startar dokusåpaklassikern "Ensam mamma söker" i TV3 där Östersundsbon Susanne Bostrand är en av tre mammor som ska försöka hitta den stora kärleken. 7 oktober, är det dags för programledaren Erik Ekstrand att åka hem till Sveg i "Det stora matslaget", som går ut på att folkkära och matälskande profiler värvar varsitt lag med amatörkockar från sin hembygd för att visa upp sin regions unika mattradition. Sedan ställs två orter mot varandra. Ekstrand tävlar mot Maud Adams Luleå.

Det blir även en ny serie med Rolf Lassgård när "En annan tid, ett annat liv", ännu en Leif GW Persson-filmatisering, får premiär.

Tv handlar numera inte bara om tv-tv. Mycket av det vi kommer att prata mest om under tv-hösten kommer att finnas på nätet eller i din smarta tv.

Två miljoner svenskar kan se tv via en nättjänst och jättarna storsatsar på att locka över tittarna från så kallade linjär - det vill säga vanlig - tv.

Netflix drar igång sin mastodontserie "Marco Polo" om den store upptäcksresanden i december. På HBO Nordic och C More har sista omgången av kritikerhyllade "Boardwalk empire" börjat och där kommer i höst omtalade nya otrohetsdramat "The affair", där Dominic West från "The wire" gör huvudrollen. Hos HBO (även C More) avslutas sedan journalistdramat "The newsroom" med en sista säsong.

Ett annat uppskrivet HBO/C More-drama är den episka "Olive Kitteridge" med Frances McDormand i huvudrollen.

C More/Filmnet har även lagt beslag på "Gotham", en slags ursprungsberättelse om livet i staden innan Batman dyker upp. Ben McKenzie från "The OC" och "Southland" spelar huvudrollen som polismästare Gordon.

Viasats nättjänst Viaplay erbjuder "smygpremiärer" för en rad serier innan de dyker upp i TV3, som "Tyrant", där svenske Fares Fares har en stor roll i en serie som kretsar kring det explosiva Mellanöstern, och "Transparent", om en familjefar som på gamla dagar kommer ut som transsexuell.

SVT erbjuder också en mängd serier på nätet via SVT Play och SVT Flow.

I "vanlig" tv kommer ny omgångar av "Homeland" och "Downton Abbey" i SVT, medan TV4 erbjuder nya dramakomedin "Torpederna" signerad Felix Herngren och kyrkokomedin "Halvvägs till himlen" med Johan Glans och Anders Jansson.

SVT fick skjuta på "Ängelby" med Mia Skäringer, men kan i alla fall bjuda på "Viva hate" den hett emotsedda dramaserien där Peter Birro minns sitt 90-tal i Göteborgs rockscen.

Apropå GW så är han tillbaka som expert i "Veckans brott" i oktober, trots att kriminologiprofessorn faktiskt hade hoppat av med ålderns rätt. Men SVT övertalade 69-åringen att fortsätta diskutera brottslighet med Camilla Kvartoft.

Helt nya satsningar i höst är tävlingen "Sveriges städmästare" i SVT, dokusåpan "Jagad av hundar" som är precis vad det låter i TV3, "She's got the look" - en modelltävling för medelålders i Sjuan - och så ska Filip och Fredrik rädda kraschade förhållanden genom att flytta hem till krisande par och ge stöd i en ny Kanal 5-serie.

Andra viktiga datum är 28 november då "På spåret" börjar i SVT och den 18 oktober då "Så mycket bättre" är tillbaka i TV4. Den här gången med Carola som centralgestalt tillsammans med bland andra Orup, Ola Salo och Kajsa Grytt.

Och mitt bland alla nätsatsningar startas en ny tv-kanal. Den 22 september börjar Fox sända i bland annat Boxers marknät. Den amerikanska kanalen erbjuder bland annat serier som "Da Vinci's demons", "Fargo" och "Jo".

Mikael Forsell/TT

mikael.forsell@tt.se