Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsborna har dåliga EU-kunskaper

Länsborna har dålig kunskap om EU. Det visar en färsk medborgarundersökning som Jamtli har låtit göra. Samtidigt verkar vi i dag vara mer positivt inställda till unionen än vid folkomröstningen 1994.

Jamtli lät ett undersökningsföretag ringa 500 länsbor och ställa frågor om den Europeiska unionen. De som ringdes upp var jämnt fördelade i åldrarna 18 till 85 år, hälften var män och hälften kvinnor.

Anna Hansen är forskningschef på Jamtli och hon säger att hon blev förvånad när hon fick resultatet.

– Jag blev mest överraskad över att så pass få kände till EU:s institutioner, säger hon.

Frågan som ställdes var om man kunde nämna någon eller några av de sju styrande institutioner som finns i EU. Resultatet var nedslående. Hela 88 procent av de tillfrågade kunde inte nämna en enda av de styrande organen inom EU.

– Man tycker ändå att parlamentet och kommissionen är sådant som nämns i tidningar och i tv ganska ofta. Även EU-domstolen nämns ju då och då när folk överklagar dit. Däremot Europeiska revisionsrätten hade jag kanske inte förväntat mig att någon skulle nämna, säger Anna Hansen.

Hon påpekar att undersökningen gjordes i januari månad och att det i dagsläget, när vi närmar oss valet till EU-parlamentet, kanske råder en större medvetenhet om EU:s styre än i vintras.

En annan frågeställning i medborgarundersökningen var hur länsborna ställer sig till medlemskapet i dag. Och faktiskt verkar det vara så att medborgarna i Jämtlands län nu är mer positivt inställda till EU än vid folkomröstningen 1994.

Undersökningen visar till exempel att 44 procent av de tillfrågade är ganska eller mycket positiva till unionen. Visserligen är 48 procent fortfarande negativa men i ljuset av att enbart 27,7 procent av länsborna röstade för ett EU-inträde så verkar attityderna ha förändrats.

– Det är också intressant att det är kvinnorna som är mest positiva, säger Anna Hansen.

Hon beskriver den typiskt EU-negative som en man i åldern 50 till 80 år som har högst gymnasieutbildning. Den typiskt EU-positive är en kvinna mellan 30 och 49 år med högskoleexamen. Till exempel är bara 36 procent av männen ganska positiva till EU medan andelen kvinnor i samma kategori är 47 procent.

I undersökningen har de tillfrågade även fått svara på om de vill att Sverige lämnar EU. Ungefär hälften svarade nej på den frågan medan bara 34 procent svarade ja. Hela 18 procent svarade att de inte visste.

Men när det gäller euron är länsborna mycket skeptiska. Bara 11 procent vill att Sverige går med i valutasamarbetet.