Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsborna har blivit ärligare i trafiken

Att backa snett och repa någon annans bil på en parkering är lätt hänt, men i Jämtland har vi blivit bättre.

Antalet anmälda smitningsolyckor skjuter i höjden totalt sett i Sverige, men i Jämtland minskar dessa radikalt.

Förra året anmäldes drygt 13 000 fall totalt sett i Sverige, jämfört med knappt 11 300 året innan.

Vad gäller Jämtlands län minskade det totala antalet anmälda olyckor drastiskt mellan 2012 och 2013. För två år sedan kom 276 anmälningar in till polisen. Året därpå handlade det om 183 fall. Det är en minskning med 34 procent.

– Det är svårt att säga varför det är mindre just i Jämtland, säger Urban Dahlbäck som är förundersökningsledare på Jämtlandspolisens trafikenhet.

– Kanske har de som råkar köra in i andras bilar blivit bättre på att höra av sig eller så sker färre olyckor här, men det är bara spekulationer.

Urban Dahlbäck berättar att oftast är det svårt att gå vidare med parkeringsskador där en bil tillexempel skapar en buckla eller repa på en annan.

– En stor andel går inte att jobba vidare med. Antingen finns inga vittnen och den drabbade kanske befinner sig inne på en affär, eller så märker gärningsmannen inte av det alls, säger han.

Ofta är det så, säger Urban Dahlbäck, att när de får tag på en gärningsman har denna oftast inte märkt av att någon skada skett på en annan bil.

– Men i några fall är det ju uppenbart varför man har valt att smita, och det är oftast en kostnadsfråga, säger han.

– Vi önskar att folk har en större moral i sådana fall, eftersom det blir till en kostnadsfråga även för den drabbade.

I mer extrema fall, som när en 9-årig pojke för några veckor sedan blev påkörd i Kramfors och dog till följd av detta, menar Urban att chocken kan göra att man lämnar platsen.

– Det kan också handla om onyktra förare eller att man blivit av med körkortet, säger han.

Även i varje enskild kommun minskar de anmälda smitningarna. Bortsett från Härjedalen, där det har skett en ökning med 10 fall, är går utvecklingen åt rätt håll. I Östersunds kommun har antalet minskat med 44 procent. I Åre hela 46 procent.

Peo Zackrisson från Oviken tror att jämtar är ovanligt bra bilförare.

– Ja, vi visar mer hänsyn och är vana vid halka, säger Peo.

– Om man råkar stöta till en annan bil ska man ju lämna en lapp med uppgifter, men de som inte gör det tycker väl att det är för besvärligt.

Britt-Marie Gustavsson är nyinflyttad till Jämtland och tror att de goda siffrorna har med ärlighet att göra.

– Jag tror att de flesta stannar och reder ut saken, men de som inte gör det är kanske stressade eller så har de inte märkt vad som hänt, säger Britt-Marie Gustavsson.