Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsbor på Island: Utbrottet kan reta den stora vulkanen

Norra Europas flygtrafik är lamslagen efter vulkanutbrotten i södra delen av Island. Hammerdalsbon och tidigare LT-medarbetaren Lena Wikström, som bor på Island, märker dock inte av några konsekvenser av de seismiska aktiviteterna – än.

– Nej, vi har inte rökt in eller flutit bort heller.

Lena Wikström, som bor med sin man Per-Åke Nilsson i det lilla samhället Hvammstangi i nordöstra delen av Island, är tämligen förskonad från det mindre kaos som delar av Europa upplever just nu. Boven i det isländska, och numera internationella dramat, stavas Eyjafjallajökull.

Geologer och seismologer har en tid följt aktiviteterna från vulkanen och danska experter varnar för att den slumrande vulkanen Katla kan vakna till liv – den vulkan som räknas som farligast av alla Isländska vulkaner.

– De senaste dygnen har de danska tidningarna varnat för att det här utbrottet kan reta den riktigt stora vulkanen Katla och får den ett utbrott kommer en stor del av Island få ett asklager över sig, säger Lena Wikström.

Men i det lilla samhället Hvammstangi med cirka 500 invånare rullar livet på precis som vanligt.

– Vi är fullständigt opåverkad av vad som händer på andra sidan av Island. Vi befinner oss 40 till 50 mil från vulkanen längst ner i söder, säger Lena Wikström.

– Egentligen pratas det nog mer utanför Island om utbrottet än vad det gör här. På Island är man vana vid att det händer saker. Man tar till exempel aldrig en flygbiljett förgiven eftersom väder och vind kan göra att det är omöjligt att flyga.

Hon berättar bland annat att maken Per-Åke Nilsson för en tid sedan fick ställa in en flygresa till Reykjavik när det plötsligt blåste upp till orkan med vindar upp till 50 sekundmeter.

Några seismiska aktiviteter märks nästan aldrig i de norra delarna av Island och de utbrott som skett i sydspetsen av landet på senare tid och som bland annat tvingat hundratals människor att evakueras från det närmaste området, är inget som fått några verkningar hos Lena Wikström.

– Där vi bor förekommer ytterst sällan någon form av jordaktivitet eller aktivitet i berget. Däremot nere i södra delen där Reykjavik ligger, där rör sig jordplattorna.

Samtidigt är islänningar ett tåligt och rätt vädervant folk.

– Man kan lugnt säga att det är ett ständigt aprilväder på Island. Man åker ingenstans utan att kolla på nätet vad man säger om den och den vägen eller hur vindarna går eftersom det är så naket och oskyddat överallt.