Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsbor lurade av telefonförsäljare

Företaget Baraspara lockar med att hitta billigare elavtal till kunder. Nu har företaget anmälts till Konsumentombudsmannen mer än 300 gånger.
– Jag gick inte med på något, ändå åkte jag dit, säger Jennie Lindström från Brunflo, en av anmälarna.

Annons

Det var i början av veckan som Konsumentombudsmannen bestämde sig för att lämna in en stämningsansökan mot Baraspara. Myndigheten har fått ta emot anmälningar från mer än 300 privatpersoner som anser sig ha blivit lurade av företaget. En av dem är Jennie Lindström, som kontaktades av Baraspara i juli förra året.

– De ringde som vanliga telefonförsäljare och ville att jag skulle teckna avtal. De lovade att jag skulle få billigare el om jag gick med på deras avtal. Jag sa att jag ville ha kvar Jämtkraft, säger Jennie Lindström.

Till slut gick hon med på att försäljaren kunde få skicka information om vad Baraspara gör. Några veckor senare fick hon information om att företaget hade bytt hennes elleverantör till ett annat bolag.

– I november lyckades jag byta tillbaka till Jämtkraft. Det tog lång tid, speciellt med tanke på att jag försökte på en gång. Efter att jag hade bytt tillbaka polisanmälde jag Baraspara och ringde till konsumentombudsmannen, säger Jennie Lindström.

I våras blev hon uppringd av en representant för Baraspara som berättade att företaget hade lyssnat igenom en inspelning från samtalet mellan Jennie Lindström och försäljaren. Där framgick tydligt att Jennie Lindström inte hade gått med på att ingå avtal med företaget.

– De ville be om ursäkt och frågade om de kunde skapa förtroende hos mig så att jag ville gå med i Baraspara nu. Men jag sa att jag står fast vid min polisanmälan, min anmälan till KO och att jag skulle polisanmäla dem för trakasserier om de ringde igen. Sedan har jag inte hört något, säger Jennie Lindström.

Hon har varnat bekanta för Baraspara – men inser också att det inte alltid är så lätt att skydda sig från oseriösa företag.

– Jag varnade alla för att gå med. Men jag gick inte med på något – och ändå åkte jag dit, så det är inte så enkelt. Baraspara skrev kontrakt fast jag uttryckligen sa nej. Det är bara att anmäla – och anmäla igen.