Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsbo: Det var fullständigt kaos

Christer Näslund och hans fru vill bara från kaoset, men tvingas vänta i en vecka till.

På tisdagseftermiddagen rapporterade TT om att Rysslands president, Vladimir Putin, inte uteslöt att gå in med militären i östra Ukraina om det var absolut nödvändigt. Han anser att det har skett en grundlagsvidrig kupp i Ukraina då militär tagit över makten.

I USA avbryter president Barack Obama det militära samarbetet med Ryssland.

I Kiev är befolkningen rädda. På Krimhalvön hamstrar folk medicin.

Och mitt i allt detta, på orten Alusjta vid Svarta havet, befinner sig Christer Näslund från Håsjö strax norr om Kälarne, och hans fru Elena.

– Den information som går ut från Ukraina är ganska ensidig; att Ryssland är en bandit. Och jag kan väl hålla med om att sättet som de gjorde det på var fel, men med tanke på de hot som har framkommit i lokal-tv så var det kanske befogat, säger han till LT.

Han vågar prata om vad han ser och tycker, men han vill inte att hans fru ska exponeras allt för mycket. Han är orolig över repressalier från regimen.

– Vad man kan säga i media som ukrainsk medborgare är lite begränsat.

Vad menar du med ensidig information?

– Regimen i Ukraina är extrema högeraktivister och det är de som styr. De är nynazister.

– De har gått ut på lokal-tv och sagt att alla ryssar och judar skulle ut från Ukraina. De förbjöd det ryska språket på gatorna, och den som ertappades med att prata ryska skulle få böta. Ryska skulle inte läras ut i skolan och allt det här väckte enorma protester.

Han berättar om exempel där högerextrema grupper gått in på hotell, knackat på hotellrum och krävt att turisterna legitimerar sig.

Hur märker du av konflikten?

– Förra veckan var det slut på maten i affärerna, all mat och mediciner hamstrades. Bankerna hotade med att frysa kontona och det gick bara att ta ut 700 kronor ur automaterna. Det var fullständigt kaos.

Men oroligheterna har lugnat ner sig och enligt Christer Näslund har de ryska soldaternas närvaro en lugnande effekt.

– Folket tar kort tillsammans med soldaterna. När soldaterna kom till Kerch i norra delen av Krim, tog befolkningen emot dem med blommor.

Fast de rapporter som i huvudsak förmedlas handlar ju om ett ryskt övertramp i en suverän stat.

– Folket här ser sig som Krimbefolkning, inte som ryssar. De vill gå med i EU, men problemet är att de enda som kom och skyddade dem mot det som hände i Kiev och hoten, det var Ryssland. EU, FN, USA, ingen gjorde något. Det är klart att befolkningen visar sin lojalitet mot Ryssland efter det här.

Ni är på väg hemåt - hur går det?

– Vi vågar inte åka till Kiev, där är det lite väl instabilt. Vi har pratat med den svenska ambassaden i Warszawa som sagt att de ska ta emot min frus uppehållstillstånd innan vi kan ge oss in i Sverige.

– Vi väntar på ett visum till Polen. De har sagt att de ska behandla det till den 6 mars. Förhoppningsvis kan vi åka till Polen i slutet av veckan