Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lannem Silje på väg att bli historisk

Lannem Silje blir det första stoet på 23 år som vinner Svenskt Kallblodsderby. Det tror "alla".
– Man kan inte ta ut något i förskott, säger tränaren Ola M Skrugstad.

Lannem Silje har gjort precis allt rätt under karriären. Det fyraåriga stoet slutade tvåa i debuten, men sedan har det bara blivit segrar. I kvalet till Svenskt Kallblodsderby gjorde hon sitt eget lopp, hela tiden 30-talet meter före motståndarna. Segertiden blev imponerande 1.24,3a/2 140 meter. Med den tiden krossade hon det 15 år gamla svenska rekordet, 1.27,7a/2 140 meter, för fyraåriga utländska ston på distansen. Publiken på Östersundstravet applåderade hela upploppet ner när Lannem Silje gick ifrån till överlägsen seger.

– Det är en fantastisk häst. Hon var okörd. Jag har inte sett kusken köra på honom någon gång, säger Ola M Skrugstad.

Han har haft flera duktiga kallblodsston genom åren. Lannem Sjura, mamma till Lannem Silje, vann Jämtländskt Uppfödningslopp 1993, och systerna Lannem Siv vann Derbystoet 2011.

– Lannem Silje och Lannem Siv har många likheter. Båda har väldigt bra löphuvud, säger Ola M Skrugstad.

Amatörtränaren från norska Lannem, som äger och har fött upp Lannem Silje, har bara stora ord att säga om sin häst.

– Hon har inga svagheter. Hon har egentligen allt som är positivt. Det är en enastående individ att jobba med. Hon gör aldrig något dumt, hon gör bara sitt jobb.

"Alla" tror att Lannem Silje blir det första stoet på 23 år att vinna Svenskt Kallblodsderby sedan Buaas Stjerna gjorde det 1991. Ola M Skrugstad är lite mer försiktig.

– Visst ser det bra ut, men vi ska köra först. Man kan inte ta ut segern i förskott.

För två år sedan vann en annan norsk superhäst – Tekno Odin – Svenskt Kallblodsderby på imponerande 1.22,9a/2 140 meter. Den rekordnoteringen kan hänga löst i år.

– Jag vet inte. Jag är ute efter att vinna, inte att köra rekord, säger Ola M Skrugstad.

Nästa år får Lannem Silje troligtvis möta Tekno Odin och de andra elitkallbloden i lopp.

– Jag tror inte att det blir i år. Hon är nog tvungen att möta de bästa nästa år, men jag tror inte att hon gör bort sig där, säger Ola M Skrugstad.