Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Långväga läckerheter på torget

Italiensk serranoskinka, tyska korvar och holländska blommor.

På Stortorget i Östersund pågår en europeisk marknad hela helgen.

– Jag tror att svenskarna är ovana vid riktig marknadskultur. Vi ska göra vårt bästa för att sprida lite av den, säger Mohamed Bouhassoun.

Mohamed Bouhassoun och Annabelle Cambo har åkt ända från Aix-en-Provence i södra Frankrike för att sälja oliver på Stortorget.

I deras marknadsstånd finns alla tänkbara smaksättningar av de gröna och svarta små läckerbitarna och Mohamed uppmanar förbipasserande att smaka på oliverna.

– I Frankrike brukar man provsmaka innan man köper något, men svenskarna är inte riktigt vana vid det. Då får man hjälpa dem på traven, berättar han.

Efter en lång tid på vägarna har de båda nu hamnat i Östersund för att delta i helgens europeiska marknad.

– Vi åker runt på olika marknader i stora delar av Europa med våra produkter. Vi var i Östersund förra sommaren också och jag älskar att vara tillbaka. Det här är en bra stad, säger han.

– Dessutom är vädret perfekt för marknad. Är det för varmt vill folk gå och bada istället för att köpa mat på en marknad.

Mohamed Bouhassoun berättar att svenskarnas favoriter bland hans oliver är de vitlöksmarinerade samt kalamataoliverna.

– Jag har märkt att svenskarna är galna i vitlök. Allt med vitlök går åt som smör.

Tillsammans med ett antal andra knallar från länder som Italien, Tyskland och Nederländerna vill Mohamed nu öppna ögonen på svenskarna för charmen med marknader.

– I Frankrike går man jämt till marknaden när man ska köpa mat, det är i kulturen på ett annat sätt än vad det är här. Nu vill vi hjälpa svenskarna att ta till sig lite marknadskultur.

Familjen Mattsson är några av de som sökt sig till marknaden på fredagseftermiddagen. Efter några inköp har de satt sig för att pröva den tyska bratwursten.

– Vi har köpt skinka, ost och blommor till vårt växthus, berättar Anne-Lise mellan två tuggor.

– Det blev några solrosor, lavendel och en vinranka. Sedan är det alltid lite kul att få uppleva lite genuin matkultur.

Hennes man Göran fyller i:

– Det är för lite saker som sker på torget vanligtvis. Vi vill ha ett levande torg och därför är det kul när något sånt här händer, det måste man stödja, säger han.

Den europeiska marknaden pågår hela helgen på Stortorget och avslutas på måndag.