Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Långväga bluesbesök

I kväll drar Bluesfestivalen i gång med flera lokala musiker i tältet på Stortorget. Sedan sveper de internationella artisterna in. Åtta av totalt femton namn har åkt långt för att spela i Östersund.

Annons

I år samarbetar Östersunds Bluesfestival med Sensus och arrangerar en ungdomskväll för alla åldrar redan på torsdagen. I kvällens startfält finns City Stars, Lumberjack and the Suits, Thilda Persson och Djävulskap.

Fredagens dragplåster heter The Temperance Movement. Det brittiska rockbandet höll på att välta hela Storsjöteatern när de spelade där tidigare i år. Nu har de släppt sitt självbetitlade debutalbum som fick en fyra i betyg av LT:s recensent: "Det är inget revolutionerande över det här bandet. Gammal hederlig bluesrock som tidigare byggts upp, förvaltats och förfinats av band som Rolling Stones, Free och Faces, och uppblandat med liten dos americana. Inget nytt under solen alltså. Om det nu inte vore för att det faktiskt är så förbannat bra."

Ett annat band som säkerligen kommer att få ut folk ur stugorna är amerikanska Canned Heat, även om flera av originalmedlemmarna lyser med sin frånvaro. Sångaren och gitarristen Alan "Blind Owl" Wilson avled redan 1970 av en överdos. Sångaren Bob "The Bear" Hite, gick ur tiden 2009. Den legendariska gruppen är hur som helst fortfarande ute på vägarna, just nu på turné genom Sverige, Finland och Danmark.

Lördagens program toppas av en bluesikon från Chicago och en bluesdrottning från Norge. Eddie Clearwater är den vänsterhänte gitarristen som gjort sig känd för sina vilda scenshower. Rita Engedalen är råkraften som vann European Blues Challenge i Berlin förra året. Läs intervjun med henne här intill.

Micke Mojo med band är det enda namnet från länet på fredag. Lördagens publik får helt klara sig utan Jämtlandsartister.

Liksom förra året genomförs Östersunds Bluesfestival på tre scener: Tältscenen, Teaterfoajén och Studioscenen. Festen avslutas med en eftermiddagskonsert i tältet, som rymmer 750 personer. Bröderna Rongedal med band möter då kören Decibel under ledning av Roger Rådström.