Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Långväga besök kviltar i Fåker

Tusentals mil skiljer dem åt, men det gemensamma intresset för dem samman.

Ett 20-tal kvinnor från USA befinner sig just nu i Fåker – för att kvilta.

För omkring tio år sedan ordnade Sylvi Nilsson, från Fåker, en prova-på-kurs i kviltning. Eftersom många av deltagarna inte hann bli färdiga med sina alster när kursdagen avslutades beslutade man sig för att träffas igen. Nästa träff ledde till nästa. Och nästa ledde till nästa.

Numera träffas ett 20-tal kvinnor från Fåker med omnejd en lördag i månaden för att sy tillsammans.

För två år sedan tog kvinnorna sitt intresse till nästa nivå. Via en av gruppmedlemmarna fick de kontakt med en liknande syförening i Minnesota i USA, packade tyg, mönster och tråd och åkte över Atlanten för att besöka sin amerikanska motsvarighet.

– Vi hade så trevligt med kvinnorna att vi bestämde att vi måste träffas igen, berättar Sylvi Nilsson.

Sagt och gjort.

Men den här gången är det den amerikanska sygruppen som fått packa resväskorna. I torsdags anlände 18 amerikanska och kanadensiska kvinnor till länet. Under de senaste dagarna har de gjort en rad utflykter och sytt en hel del. Husrum får de hos sina svenska syföreningskollegor och syr gör de i församlingsgården i Fåker.

När LT besöker Fåker har de omkring 40 kvinnorna tagit paus från symaskinerna för att lära sig att bereda lin. Jo Dunaiski från Minnesota är imponerad av tekniken.

– Vi har ingen liknande tradition i USA, det var fantastiskt roligt att få test, säger hon.