Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Längtan bort från och tillbaka till landsbygden

Sångaren, musikern och låtskrivaren Mikael Eklöv går gärna på upptäcksfärd genom landsbygden. Någon tuff kille i betongen blev han aldrig. På lördag gör han en sällsynt spelning på Storsjöteatern

Till vardags håller Mikael Eklöv till i västra Jämtland där han målar Jerusalemmodeller och driver Hållandsgården tillsammans med sin familj. Gården arrangerar församlingsresor och ungdomsläger med natur- och kulturupplevelser i centrum och då och då får gästerna njuta av en konsert med Mikael. Men det hör inte till vanligheterna att han spelar offentligt i Östersund. Sist han framträdde här var på Gamla Tingshuset någon gång under 2000-talet och dessförinnan får man gå tillbaka ända till Storsjöyran på 1990-talet för att hitta igenom honom på någon musikaffisch. IF Popgeni, arrangör för lördagens konsertkväll, kallar honom till och med för "En av länets mest outnyttjade naturtillgångar." Men själv verkar han trivas rätt bra med läget.

– Jag är för känslig för att vara känd, så jag är glad över att vara en okänd naturtillgång, säger han och tillägger att musiken är en självklar del av hans liv sedan 25 år.

– Att skriva sånger, sjunga och spela är för mig ett sätt att vara. Det finns så många känslor och händelser både i mig och runt omkring mig som jag blir fascinerad av och tar in. Jag önskar bara att jag hade lagt mer pussel i mina dar eftersom jag håller på att drunkna i post-it lappar med låttexter och inspelade melodisnuttar på telefonen.

Hittills har det blivit två album, debutalbumet "Som flyttfåglarna" kom 1995 och "Genom allt" släpptes tio år senare. Första skivan har blivit något av en klassiker med berättelser från landsbygden. Vissa handlar om människorna i Årebygden, andra vidgar perspektivet. Gemensam nämnare för samtliga texter är att de är finurliga, betraktande och insiktsfulla. Tre av låtarna från skivan finns numera tillgängliga på Youtube. Konstnären Ingrid Roths målningar och litografier har till exempel fått bildsätta låten "Farbror Torsten", som "sett för mycket för att kunna sitta still". "Det bästa han visste var att komma hem, sen reste han igen."

– Jag skriver om landsbygden eftersom det är där jag har mina rötter. Det handlar också mycket om min egen längtan bort och tillbaka till landsbygden. Ett tag önskade jag att jag hade växt upp i en tuff storstad för att få skriva storstadssånger, men nu har jag insett att så kommer det ju aldrig att bli.

Mikael Eklöv växte upp i Tanzania, i Kilimanjaros sluttning, där föräldrarna arbetade som missionärer. Han var sex år när familjen bröt upp och flyttade till Hålland.

– Det var en riktig kulturkrock att komma till förskolan i Järpen. Både ett utanförskap och en vilja att passa in grundlades i mig.

Publiken på Storsjöteatern, som under samma kväll även får möta Triple Troubadours bestående av Peter Bruntnell, Tommy Womack och Slow Fox, kommer att få höra både gammalt och nytt material.

– Jag har haft en ny skiva på gång i ungefär fem år, när det är vår brukar jag säga att den kommer i höst och när det är höst brukar jag säga att den kommer i vår. Vi får se hur det blir, säger Mikael.