Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Långt till jämställt

Kampen för jämställdhet har inte gått för långt, tvärtom. Det finns många områden kvar att jobba med. Kvinnor tar ett betydligt större ansvar över det obetalda arbetet i hemmet än män, kvinnor tjänar mindre än män, kvinnor besitter färre maktpositioner än män och kvinnor tar ut större andel av föräldraförsäkringen än män. Detta är tydliga bevis på att feminismen i allra högsta grad behövs och att konkreta politiska åtgärder krävs.

För oss unga socialdemokrater är frihet ett centralt begrepp, med frihet uppnås jämlikhet, och det är allmänt känt att vi mår bättre av att leva i ett jämlikt samhälle. För att uppnå ett jämlikt samhälle har socialdemokratin genom åren genomfört progressiva reformer för ökad frihet. Vi ser dock att det behövs ytterligare reformer för kvinnor och mäns ökade jämlikhet och frihet. En sådan reform är en individualiserad föräldraförsäkring.

En Individualiserad föräldraförsäkring är nödvändigt för att uppnå ett jämställt uttag av föräldraledigheten. Föräldraförsäkringen som den ser ut i dag leder till att kvinnor tar ett större ansvar i hemmet under barnens uppväxt och att kvinnor är borta från arbete längre än män med stagnerade löner som följd. 2011 betalades till exempel 76 procent av all föräldrapenning ut till kvinnor.

Vardera förälder ska ha rätt till hälften av tiden med barnet. Båda föräldrarna är lika ansvariga för sina barn och alla barn ska ha rätt till sina föräldrar. Detta är en konkret jämställdhetsåtgärd. Vissa menar att den enda anledningen till att mamman i större utsträckning är hemma med barnet är att pappan har större inkomst och att det på så sätt skulle vara en ekonomisk förlust för familjen med ett jämställt uttag. Det har dock visat sig att även i familjer där mamman tjänar mer än pappan är mamman den som är hemma mest. Detta är ett strukturellt problem.

Genom individualiserad föräldraförsäkring skulle även andra strukturella problem kunna lösas. Många kvinnor som blir mammor väljer att gå ner i arbetstid för att hinna med barn och hem. Det innebär att hennes inkomst minskar, hennes pensionssparande blir mindre och hennes löne- och karriärutveckling halkar efter. På grund av detta kan arbetsgivare, trots att det är olagligt, undvika att anställa kvinnor som kan tänkas skaffa barn. Med en individualiserad föräldraförsäkring skulle inte kvinnor diskrimineras på arbetsmarknaden, män och kvinnor skulle förväntas ha samma ansvar över barn och hem.

Vi ser en individualiserad föräldraförsäkring som en nyckelreform för ett mer jämställt Sverige, kampen för ett jämställt Sverige har kommit långt, men vi har en bit kvar. Att individualisera föräldraförsäkringen skulle vara ett steg på vägen.

Lisa Lööf, Distriktsordförande SSU Västernorrland

Isabelle Norlén

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel