Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Långt fängelsestraff för mordbrännare i Backe

Mannen hällde brandfarlig vätska på byggnaden, tände på och gick därifrån.

Risken att branden skulle sprida sig var stor och nu döms mannen till fängelse för mordbrand.

Ägaren till byggnaden vaknade bryskt av att telefonen ringde mitt i natten 22 september. Det brann i hans garage, där motorcyklar, mopeder, traktorer och bilar fanns. Han kastade på sig kläderna och gav sig av. Som först på plats lyckades han rädda en film från en övervakningskamera.

När räddningstjänsten kom fram till platsen konstaterade de att byggnaden var övertänd. Släckningsarbetet koncentrerades därför på att förhindra spridning av elden till andra byggnader. I byggnaden som brann fanns bland annat tuber med acetylen och risken att branden skulle sprida sig var stor bedömde räddningstjänsten.

Filmen från övervakningskameran visade senare hur en man tände på byggnaden. Personen på filmen, en man i 30-årsåldern, kändes igen av bland andra garageägaren. Polisen hämtade in mannen till förhör. Samtidigt gjordes en husrannsakan av mannens bostad. Där hittades en tom petflaska, en trasa som luktade bensin och tändstickor.

Tingsrätten menar att det inte finns några tvivel om att branden var anlagd och att det fanns risk för människors hälsa under brandtillfället. Rätten menar också att det inte är några tvivel om att mannen i 30-årsåldern är den skyldige och han ska därför dömas för mordbrand av normalgraden. Mot bakgrund av tillvägagångssättet som mannen utförde branden på döms han till två år och sex månaders fängelse . Utöver det ska han också sammanlagt betala 47 244 kronor i skadestånd till tre personer. Mannen är tidigare ostraffad.