Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Långsamt i spåret, missade skott

Seg skidåkning och missade skott. Det var i ett nötskal Sveriges VC-insats i Hochfilzen.
– Dåligt, sa Marko Laaksonen om damernas prestation.

Ett snöigt och blåsigt Hochfilzen i Österrike bjöd inte på svenska glädjeämnen. Tvärtom, faktiskt.

Herrtävlingen gick till Norge, med tre man bland de fyra bästa. Fredrik Lindström sköt två bom och var 21:a. Björn Ferry slutade på 39:e plats (tre bom) och har nu raden 39–40–39 i årets världscup.

– Det var inte riktigt samma känsla som i Östersund, men ett hyfsat lopp, sa Lindström till TV4.

Damernas kraftmätning gick överraskande till Schweiz genom Selina Gasparin. Sedan följde Veronika Vitkova, Tjeckien och Tora Berger, Norge.

Bästa blågula åkare landade först på 60:e plats, Mona Brorsson. Hon är ensam svenska att få åka jaktstarten.

De svenska damerna sköt bättre än många konkurrenter, men åkte alldeles för långsamt. Åsa Lif (61:a), Elisabeth Högberg (71:a) och Jenny Jonsson (80:e) var säkert gruvligt missnöjda.

Så, hur lyder de svenska förklaringarna?

– Vi drog absolut fel startnummer. När Fredrik, Björn och Carl Johan åkte var det mycket snöfall och mycket långsammare i spåret. Lars Berger startade bland de första och vann också, säger herrkaptenen Johan Hagström.

– Jag har bara ett ord; dåligt, säger Marko Laaksonen.

Vad är förklaringen?

– Egentligen ingen. Vi hade ingen fart under skidorna. Jenny (Jonsson) och "Bettan" (Högberg) hade otur med sina startnummer och fick åka när det var mycket snöfall.

Laaksonen förklarar vidare.

– Jenny och Elisabeth har varit med ganska länge och tränat hårt under många år och där finns det inte så mycket mer att hämta, om vi ska vara ärliga. De behöver ha bra material för att vara med högt, som "Bettan" var på sprinten i Östersund, med en 28:e plats. Det var jättebra.

– Mona och Åsa har inte gått igenom den här hårda träningen och där finns det mer att bygga på, menar Marko.

Hur tacklar du hela situationen?

– Jag har två linjer. Vi har inte gett upp OS-platsen utan ska fajtas till sista chansen, i januari. Samtidigt försöker jag så gott det går att få in yngre namn i laget.

Mona Brorsson är ett av dessa yngre namn.

– Jag räknar nästan Mona som en i laget just nu. Hon är en riktigt duktig skytt. Hon har Mattias Nilsson som tränare och de har hittat ett mycket bra samarbete.

Johan Hagström säger sig vara lugn inför den svajiga formen i herrlaget.

– Det kommer. Björns liggserie var helt fantastisk i sin täta samling av skott. Tyvärr skruvade han för lite. Dessutom åkte han bättre än i Östersund.

Carl Johan då?

– Där väntar vi också på formen. Han åkte extremt fort i Östersund. Så fort har han aldrig åkt. Vi vet också att han har den fysiska kapaciteten.

Sverige laddar nu om för revansch i lördagens stafett. Damerna kör med Högberg, Strömstedt, Lif och Brorsson, herrarna med Christofer Eriksson, Ferry, Lindström och Bergman.

– Topp-10 är vårt mål, säger Laaksonen.

– Jag vill ha en pallplats innan OS, men just nu är jag nöjd med topp-6, menar Hagström.