Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Langning – ett stort problem

Valborg har blivit en allt större festhelg. Hembränd sprit har blivit vanligare igen och det tillsammans med smuggelsprit och systembolagssprit gör att tillgången på alkohol flödar.

Valborgsfirandet har blivit en allt större festhelg bland ungdomar. Efter klockan 22 lämnar den stora massan de nedbrunna kasarna, men det är då festandet tar fart. Polisen och andra aktörer vill se flera vuxna ute efter klockan tio och satsar stort på att stoppa lagningen av alkohol till ungdomar.

– Valborg har tagit över firande från andra helger, till exempel halloween. Att det är varmare och ljusare ute bidrar också, säger Pär Sundin, chef för polisens ungdomsgrupp.

Att det langas mycket alkohol till ungdomar är det inget snack om menar han.

– Vi har sett att hembränt börjat komma tillbaka men det är också mycket smuggelsprit, säger Pär Sundin.

Ett av de stora problemen, som han ser det, är att alla sorters människor langar till ungdomar, alla från syskon till grannar och föräldrar.

– En vuxen går till grannen och köper smuggelsprit. De inte tänker på är att deras 13-åring också går till samma granne, säger Pär Sundin.

Men positivt är att ju mer polisen arbetar mot lagning, pratar om det i skolor, syns ute på gatorna och tar upp frågan på dagordningen desto fler tips om langare får de in.

Den kommande valborgshelgen är också startskottet för en nationell informationskampanj som riktar sig till föräldrar, Tänk om. Syftet är att sprida information till tonårsföräldrar och ge dem argument att säga nej till alkohol till sina tonåringar samt göra dem medvetna om att köpa ut till sina barn faktiskt är att langa.

Det är en nationell satsning där många aktörer deltar, till exempel kommuner, Statens folkhälsoinstitut, IOGT-NTO, ideella organisationer och kyrkosamfund.

– Det är bra att det inte bara är vi poliser som står och tjatar om alkohol, säger Pär Sundin.

Flera av de aktörer som LT träffat menar att föräldrars handlade spelar en jättestor roll för ungdomarnas drickande.

– Fortfarande finns myten om att föräldrar kan lära sina barn att dricka rätt genom att bjuda på alkohol men det finns mycket forskning som visar att det är tvärt om, säger Stefan Konradsson, (V), ordförande i socialnämnden i Östersunds kommun.

– Föräldrar tror att de kan kontrollera vad och hur mycket ungdomarna dricker genom att förse dem med en viss mängd. Men så är det inte. Det finns alltid mer alkohol att få tillgång till, säger Peter Wrangel, fältarbetsgruppen, som möter många ungdomar i sitt arbete.