Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Långkok för lchf och paleo

Birgitta Höglund

Optimal Förlag

Birgitta Höglund gick från att äta en massa kolhydrater i spagetti, smörgåsar och bullar till lågkolhydratkost sedan hon lyssnat på läkaren och lchf-förespråkaren Annika Dahlqvist.

Birgitta har jobbat som kock, men fick en ryggskada år 2000. Efter steloperation och ett antal år med fibromyalgi blev hon så gott som besvärsfri efter sin kostomläggning för fem år sedan.

Nu har hon kommit ut med sin tredje kokbok och här slår hon slår ett slag för långkok. Fortfarande handlar det om lchf, men denna gång även paleo, vilket är stenålderkost där man gärna utesluter mejeriprodukter men har ett högre intag av frukt, bär, nötter och rotfrukter.

Förordet är skrivet av vetenskapsjournalisten Ann Fernholm som har skrivit boken Ett sötare blod. Hon beskriver fett som en nyupptäckt sjätte smak på vår tunga efter sött, salt, surt, beskt och umami. Forskare har upptäckt att det sitter små mottagare av fett på smaklökarna.

Bokens varierade och personligt skrivna recept med fina bilder får mig att längta tillbaka till långkokens dagar. Det är nog dags att plocka fram gjutjärnsgrytan eller låta den undanstoppade lergrytan få se ljuset. Dillkött, kålsoppa med bogfläsk och lammkorv, oxsvans "stifado", söndagsstek med blåbärsgräddsås och ugnsbakad röding med smörstekt ostronskivling är bara en bråkdel av allt gott med Birgitta Höglunds personliga touche på receptet. Hon beskriver också olika grytor och tekniker för långkoken.

Den som äter lchf har tagit avsteg från bröd bakat på traditionella mjölsorter. Men för många kan det vara jobbigt att inte få en brödbit ibland till kaffet. Birgitta Höglund har tagit fram ett kex bakat på solros-, sesam-, lin-, och vallmofrön med kokosfett som sammanbindande komponent. Nu har Huså Bröd i samarbete med Birgitta bakat detta spröda och goda frökex som börjar komma ut i butikerna. 100 gram innehåller 5,8 kolhydrater.