Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Långforsendomen sågas i överklagan

Jämtkraft vann den första ronden i domstolsförhandlingen om vattenkraftstillståndet i Långforsen.
Domen överklagades omedelbart av Kammarkollegiet som på flera punkter ifrågasätter domstolens tankebanor.

Det finns enligt lagparagraferna åtminstone nio olika skäl till att en domstol ska kunna återkalla ett vattenkraftstillstånd.

Enligt domen från mark- och miljödomstolen som offentliggjordes i onsdags förra veckan har inte Jämtkraft brutit mot någon av dessa paragrafer i deras verksamhet vid Långforsen i Långan, en dryg halvmil sydost om Landön.

Att Kammarkollegiet som företräder Älvräddarna i den här rättsprocessen skulle överklaga domen stod klart på en gång och Nils Leine som författat Kammarkollegiets överklagan sågar domstolens resonemang på flera punkter.

"En hel del av domstolens argument verkar inte rimliga", sammanfattar han i det dokument som lämnats in till Mark- och miljööverdomstolen som är nästa instans i rättskedjan.

Älvräddarna och Kammarkollegiet ifrågasätter om domstolen ens har bedömt fallet på rätt sätt.

De lagar och regler som gällde när tillståndet för vattenkraft i Långforsen utfärdades 1918 har förändrats betydligt på vissa områden under de 96 år som förflutit fram till 2014, enligt Kammarkollegiet.

"Kammarkollegiet anser inte att det resonemanget är hållbart", skriver Nils Leine i överklagandet.