Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Långforsen överklagas på bred front

Miljödomstolens beslut att Jämtkraft får behålla tillståndet för att driva Långforsens kraftverk överklagas på bred front.

Nu är det upp till Mark- och miljööverdomstolen att bevilja prövningstillstånd.

Mycket av striden handlar om rätten att renovera vattenkraftverket, ta bort en stenkista uppströms och anlägga en fiskpassage i Långforsen.

Från organisationerna Älvräddarna och Sportfiskarna har inställningen hela tiden varit att det handlar om så lite energi som utvinns i Långforsen att naturvärdena överväger.

Nu laddar man om i frågan. Även Kammarkollegiet överklagar, i samråd med länsstyrelsen och Naturvårdsverket.

Sportfiskarna pekar i sin överklagan på att skadorna på miljö, fisk och turism överväger nyttan av projektet att bygga om Långforsens kraftverk. Utvecklingen av fiske- och turristäringen i området hindras och enligt Sportfiskarna har inte miljödomstolen visat hur fördelarna överväger nackdelarna.

– Långan är ett mycket uppskattat och eftertraktat fiskevatten där möjligheterna är goda för att fånga bland annat harr och öring. Det är ett av få kvarvarande strömfiskevatten av hyfsad storlek nära Östersund.

Det slår Sportfiskarna ordförande Joakim Ollén fast i samband med överklagan.

Han hänvisar också till att naturvärdena i Långforsen är mycket höga och älven ingår i ett Natura 2000-område, med avsikten att bevara naturliga större vattendrag.

Den dämmande effekten måste undvikas om Natura 2000-området ska ha gynnsam bevarandestatus, enligt Sportfiskarna.

Kammarkollegiet slår ned på miljödomstolens dom på åtta punkter. I några av dessa heter det att kraftverket knappast är lönsamt för samhället. Fortsatt drift strider både mot länsstyrelsens åtgärdsplan för Långans vattensystem och hur kommunen fastställt att området ska användas för friluftslivet.

Kammarkollegiet hävdar också att domen i miljödomstolen saknar en avgörande bedömning av om miljökonsekvenserna är obetydliga, vid fortsatt kraftverksdrift i Långforsen. En motbevisningsutredning i Edeforsens kraftverk har tagits fram, med koppling till utbyggnad och hur det påverkar ekologisk status.