Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Långforsen blir en fråga för domstolen

Nu kan Långforsens kraftverk komma att prövas i domstol. I går skickade Kammarkollegiet in sin begäran till mark- och miljödomstolen om att få dra tillbaka kraftverkstillståndet.

Kraftverket i Långforsen har stått där sedan 1918. Det är ett av Jämtkrafts minsta vattenkraftverk med en årsproduktion på 2 GWh. De senaste dryga två åren har verket inte varit igång alls på grund av att tidens tand har slitit för hårt på anläggningen.

Jämtkraft har i LT tidigare berättat att de önskar att få renovera anläggningen med ett modernt verk, i enlighet med det som nuvarande tillstånd medger.

En rad intresseorganisationer anser dock att kraftverket bör stoppas och forsen bör återställas. Länsstyrelsen i Jämtland är inne på samma linje, mycket beroende på det miljöskyddade läget samt att anläggningen anses vara väldigt eftersatt i skötseln och det rimligtvis inte fyller någon större funktion i dag.

Kammarkollegiet, en statlig kontrollmyndighet, valde att titta närmare på saken sedan intresseorganisationen Älvräddarna gjorde dem medvetna om saken. En utredning visade att det fanns fog för att pröva i domstol om kraftverkstillståndet bör återkallas.

Om ärendet tas upp i mark- och miljödomstolen blir det den första prövningen av det slaget i Sverige.