Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Längdåkarna hittar snön i Bruksvallarna

Nu är elljusspåret i Bruksvallarna öppet. En slinga på tre kilometer är i fint skick och många längdåkningssugna från hela mellansverige har samlats där under helgen för att komma i gång.

Annons

Motionärer och elitåkare vallfärdar just nu till Bruksvallarna där längdspåren finns. Tre kilometer längs elljusslingan från skidstation öppnades 1 november och ett hundratal åkare hängde på låset.

– Vi hade snö som vi kunde lägga redan för två veckor sedan men då kom värmen och vi ville inte riskera vår tävlingspremiär, säger Magnus Myhr, vd för Bra Fjäll och längdentusiast av stora mått.

På fredagsmorgonen var spåren lite lösa och knöliga men redan på eftermiddagen var läget mycket bättre.

– En natt till med kyla så kommer det att vara världsklass på spåren. Håller sedan väderprognoserna vad de lovar under kommande vecka så är det fullt möjligt att vi har tre mil med varierande spår åkbara redan nästa helg. Grundprepareringen är gjord, lovar Myhr.

Försäsongen är en väldigt viktig inkomst för de små fjällbyarna Bruksvallarna och Ramundberget.

– Vår snösäkerhet gör att många bokar sina läger hos oss, förklarar Magnus Myhr.

Många långväga gäster syntes till men en som har riktigt nära är landslagsåkaren Lars Nelson som inte heller han kunde motstå att ta ett träningspass.

– Jag kom nyss hem från läger och det här är egentligen en resdag i mitt träningsprogram, påpekade Nelson som dock bor knappt 100 meter från spåret så frestelsen blev för stor.