Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Långbänk kan vara över – hopp om renbetesavtal finns

Förhandlingarna är avslutade när det gäller renbetet i stora delar av Härjedalen. Nu är förhandlingsgruppen ute och presenterar innehållet i det historiska dokumentet för markägarna.

– Det tas emot övervägande positivt, säger gruppens ordförande Lennart Olsson.

Annons

Frågan om renbetet i Härjedalen har varit en långbänk under en lång tid men nu finns det hopp om att man kommer till stånd och skriver ett avtal mellan markägarna och de tre samebyarna, Handölsdalen, Tossåsens, och Mittådalen.

Det tror i alla fall markägarnas förhandlingsgrupps ordförande Lennart Olsson som varit ute på en presentationsresa till åtta olika orter av de totalt 14 som ska besökas.

Under onsdagskvällen var det Glissjöbergs tur att få ett besök av gruppen och ta del av avtalet som de nu ska ta ställning till.

– Några kommer ju inte att skriva på men det var ju väntat, säger Lennart Olsson som i stort sett träffat många positiva markägare som vill ha en lösning på problemet.

– Det här kan ju skapa ordning och reda, fortsätter Lennart Olsson som anser att avtalet som nu är klart är juridiskt granskat på bästa sätt så att alla parter ska bli nöjda under de fem år avtalet gäller.

När samtliga markägare tagit del av avtalet och funderat klart så hoppas Lennart Olsson att det ska vara underskrivet och klart under september månad.

– Sedan är det nog en process till innan det är klart men förhoppningarna är att det ska vara klart till årsskiftet.

I avtalet ingår en ersättning på 3 kronor per hektar. Reglering av skogskador och på växande gröda.

– Sedan handlar det ju om att markägarna ska få retroaktiv ersättning från 1996 då tingsrätten slog fast domen, säger Lennart Olsson.