Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långa dagar när skräckfilm blir till i Östersund

/
  • Christian van Caine från Göteborg, finns alltid med, bredvid eller framför kameran. När scenerna spelas är han med utan att synas. Han sköter ljudupptagningen och rör sig hela tiden med skådespelarna för att få bra upptagningar.Foto: Håkan Luthman
  • Foto: Håkan Luthman
  • Filip Tegstedt rör sig hela tiden mellan rummen i huset. Han kontrollerar sminket på toaletten, kikar i displayen på kameran och ger regi till skådespelarna.De små och lätta systemkamerorna blir allt vanligare i filmproduktioner. Ljuskänsligheten gör att det är lättare att arbeta med korta skärpedjup och det finns massor med objektiv på marknaden.”Vi har fått väldigt fina bilder och jag är grymt imponerad av Johan Malmsten som håller i kameran”, säger Filip Tegstedt.Foto: Håkan Luthman
  • Budgeten för filmen är en miljon kronor. Det kallas microbudget och är små pengar i filmbranschen. ”Vi måste vara flexibla när vi har den här typen av pengar, en regnskur får inte leda till att hela gänget sitter och väntar på bättre väder. Med engagerade, duktiga människor och ett bra manus kan man faktiskt göra en riktigt bra film med förhållandevis små medel”, säger Filip Tegstedt.
  • Tintin Anderzon får ett rejält hack i huvudet innan kvällens sista scen ska spelas in. ”Även om jag har läst manuset och vet vad jag har sagt och gjort, är det svårt att veta hur filmen ser ut i Filips huvud. Det ska verkligen bli spännande att se hur det kommer att bli”, säger Tintin, som nu medverkar in sin första skräckfilm. Filmen skräms på det psykologiska planet och är inte någon splatterfilm, men det har ändå varit en del åtgång på den röda färgen i sminkväskan. ”Det har blivit lite blodigt ibland, så jag har haft en del att göra”, säger sminkösen Leidy Anna Jacobsson.
  • Sandra Larsson från Svenstavik kan äntligen ta av sig rastaflätorna.”Jag har kort blont hår i vanliga fall så det har känts lite ovant. Det är obeskrivligt skönt att få fläta ur det här trasslet, jag har inte tvättat håret på två veckor så det är det första jag ska göra nu”.
  • Johan Malmsten och Sandra Larsson står redo att spela in en scen i filmen ”Marianne”. Sandra Larssons lillasyster spelas i de flesta av scenerna av Stella Hedin, sex månader, men när barnet inte syns i filmen används en docka.
  • Filmteamet har varit igång sedan klockan åtta på morgonen. Nu är klockan ett på natten och sista scenen för dagen ska spelas in. Tintin Anderzon ska ligga medvetslös i passagerarsätet efter en trafikolycka när tröttheten tar ut sin rätt. Hon börjar skratta och kan bara inte sluta. ”När vi väl fått till det så satt den bara, det här är en av mina favoritbilder i hela filmen hittills”, säger Filip Tegstedt.v

Filip Tegstedts skräckfilm ”Marianne” har börjat ta form och under första halvan av maj spelades flera scener in i en villa i Odensala.

Länstidningen var med i huset under den sista hektiska inspelningskvällen.

Annons

Sedan den 2 maj har huset i Odensala fungerat som inspelningsplats åt Filip Tegsteds film ”Marianne”, en psykologisk skräckfilm som utspelas i Östersund.

– Jag vill verkligen att filmen ska spelas in på plats här i stan, det är därför jag är med och producerar den. Alla producenter jag har vänt mig till tycker att vi ska spela in filmen i Stockholm och låtsas att det är i Östersund. Det funkar inte, det måste vara ”on location”, säger Filip Tegstedt som också står för manus och regi.

Det är ett tiotal personer i huset under kvällen. Badrummet används som sminkrum och i köket värms det mat och kokas kaffe, det går åt mycket kaffe.

– Eftersom det blir mycket väntan mellan tagningarna gäller det att kunna koppla av och inte ha 1:ans växel i hela tiden. Då är det skönt att bara sitta och surra eller ta fram laptopen, säger Thomas Hedengran, som spelar huvudrollen i filmen.

Arbetsdagarna är långa och de i teamet som inte kommer från länet har inte hunnit se särskilt mycket av Östersund.

– Vi hinner inte mer än filma och sova. Har vi lite tid över brukar vi faktiskt titta på någon film ihop, säger Alexandra Malmqvist, som jobbar som producent tillsammans med Filip.

Många bor på campingen i Östersund och tillbringar all tid tillsammans.

– Alla är i projektet även om vi är lediga en kväll. Det blir en helt annan känsla mot för när alla åker hem till sitt efter en arbetsdag, säger Thomas Hedengran.

Thomas Hedengran är från Sveg, men bor numera i Stockholm.

– Det är skitkul att det filmas i Östersund, det vore kanon om det blev ett filmcentra på F4 i framtiden, det området är ju som gjort för filminspelningar, med hangarerna där ute, säger Thomas Hedengran.

I snitt har det spelats in fem scener per dag under de två veckorna. I början av juli filmas de sista exteriörscenerna in från olika platser i Östersund och sedan återstår redigering. Filmen beräknas vara färdig i slutet av året.

Mer läsning

Annons