Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lång väg till Nationalmuseum Norr

– Nyckeln till framgång i Nationalmuseum Norr är att ni vill ha det här, säger Berndt Arell, överintendent från Nationalmuseum.
I går presenterades planerna för hur en nordlig filial kan stå klar år 2017. 

Moderna museet har filial i Malmö, Guggenheimmuseet i Bilbao och Vinterpalatset i Moskva planerar för en i Barcelona. 

Idén är att skapa en ny verksamhet med sju till tio årsanställda i en ny konsthall sammanbyggd med Jamtli. Där ska konst från Nationalmuseum visas men Jamtli vill också spränga gränser mellan konst, kulturhistoria och design, äldre konst och samtidskonst, de egna samlingarna och Nationalmuseums. 

– Vi har ju provat att blanda de egna samlingarna och Nationalmuseums både i "När och fjärran" och "De fyra årstiderna" och det blev ju fantastiskt bra, säger Christina Wistman, 1:e antikvarie från Jamtli.

En del av Nationalmuseums samlingar kommer också att förvaras hos Jamtli.

Säkerhetskraven på en ny byggnad för att kunna visa och förvara Nationalmuseums verk är mycket stränga och byggkalkylen landar på 32 miljoner. För hela etableringen, inklusive inredning, projektledning med mera, dryga 40 miljoner. 

– Försäkringsvärdet på en Rembrandt-målning som vi nyligen skickade till Amsterdam är 650 miljoner. I det sammanhanget är 40 miljoner inte så mycket, säger Berndt Arell om säkerhetskraven som gör att Nationalmuseum Norr går under samma villkor som moderbyggnaden och försäkras av kammarkollegiet. En säkerhetsklass som i dag bara finns i Umeå i norra Sverige. 

– Nu hoppas jag att vi får en mer permanent visningsplats här, säger Berndt Arell. 

Förhoppningen är att det regionala näringslivet ska bidra med nio miljoner och EU:s  strukturfonder med runt 15 miljoner.

Den årliga driften är beräknad till mellan knappt nio och drygt elva miljoner, där Nationalmuseums statliga pengar ska svara för mellan fyra och sex miljoner. Tanken är att Jamtlis huvudmän Östersunds kommun och Jämtlands läns landsting skjuter till ytterligare en halv miljon var per år till driften och att Jamtli löser övrig finansiering själva, bland annat genom ökade intäkter.

Lars Häreblad från Nordanalys har tittat på vad Nationalmuseum norr skulle ge regionen och Jamtli och skissar på mellan 13600 och 27200 nya besök till Jamtli/Nationalmuseum Norr per år. För regionen genererar de tillresta besökarna också gästnätter och turistekonomisk omsättning, det senare en siffra som han uppskattar till mellan knappt 2,8 och drygt 5,5 miljoner.

Det finns många om, men och kanske på vägen mot en invigning av Nationalmuseum Norr sent år 2017, samma år som moderbyggnaden i Stockholm ska stå färdigrenoverad. 

Ett av de första stegen är att regeringen, hur den nu ser ut efter valet, skjuter till pengar till verksamheten i höstpropositionen. Signalerna från departementet har varit positiva. Sedan ska också regionala och lokala politiker säga ja innan årets slut, det privata näringslivet gå in med pengar och pengar ur EU:s strukturfonder måste till. 

– Om de inte gör det, då faller allt, säger Henrik Zipsane.