Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lång process – men med gott resultat

Hjalmar Strömerskolan har nått långt i att skapa jämställdhet, även hos strikta islamister, anser både Diskrimineringsombudsmannen och skolans ledning.

– Det har varit en process på fyra år, men idag har vi inga skärmar, kvinnor och män sitter tillsammans i samma rum och kan tala öppet, säger rektorn Anders Bergman.

Annons

SFI-utbildningen (svenska för invandrare) vid Hjalmar Strömerskolan i Strömsund anmäldes förra året till DO (Diskrimineringsombudsmannen) då en elev ansåg att man gjorde för lite för att komma till rätta med den diskriminering som kvinnor utsattes för av sina manliga klasskamrater.

Hela problematiken började redan för fyra år sedan, då vissa, nyanlända, muslimska män krävde särskilda klasser för män respektive kvinnor, eftersom de ansåg att islam förbjuder kvinnor att tala till män. Likaså vägrade kvinnorna att tala när det fanns män i rummet.

Hjalmar Strömerskolans rektor, Anders Bergman, säger att man första året tillmötesgick elevernas synpunkter och hade skilda klassrum för de båda könen:

– Visst kunde vi ha använt hårdhandskar och sagt att nu ska det vara så, men hade vi gjort det så hade kvinnorna inte kommit till skolan. Då hade de inte lärt sig svenska och vi hade inte alls kunnat påverka, varken män eller kvinnor, med tankar om jämställdhet och värdegrund.

Kvinnorna gick senare med på en kompromiss, att det skulle finnas skärmar, bakom vilka kvinnorna doldes.

Detta var ingen lyckad lösning. Lärarna var missnöjda då det var omöjligt att bedriva undervisning, så man kom fram till ännu en kompromiss: Skärmarna kunde tas bort om kvinnorna i stället placerades längst bak i rummet.

Andra invandrarkvinnor fann sig inte i att bli särbehandlade på detta sätt och en av dem anmälde därför skolan för diskriminering.

DO konstaterar efter utredning att Hjalmar Strömerskolan reagerat snabbt på anmälan och vidtagit åtgärder:

– Hjalmar Strömerskolan har faktiskt vidtagit omfattande åtgärder, säger Katarina Rouane som utrett ärendet hos DO. Man har satt in åtgärder såväl på individnivå som på grupp- och verksamhetsnivå. Det är sällan man ser sådana kvalitativa åtgärder hos en kommun.

Rektorn Anders Bergman och biträdande rektor Per-Olof Nilsson är också riktigt nöjda med hur utvecklingen framskridit:

– Det har varit en process som tagit fyra år, men idag har vi inga skärmar, kvinnor och män sitter i samma rum, där de själva vill, och kvinnorna kan tala öppet även om män är närvarande.

Även den kvinna som anmälde skolan har förklarat sig vara nöjd med det åtgärder som vidtagits, och integrationsarbetet fortsätter:

– Vi har nu ett SFI-råd med representanter från elever, lärare och skolledning, berättar Per-Olof Nilsson. Där fångar vi direkt upp eventuella misstämningar som kan uppstå i klasser och agerar. Det är viktigt att man reagerar snabbt.