Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lång dags färd mot nytt presstöd

Att politikerna i Presstödskommittén kommit överens om ett nytt presstödssystem är i sig en bedrift. På den borgerliga kanten har presstödet setts som ett sätt för arbetarrörelsen att säkra spridningen av partipropagandan till allmänheten. En annan invändning är att presstödet går emot tanken om fri konkurrens, där den starke slår ut den svage. Ur askan kommer det sedan att skapas nya och bättre alternativ för mediekonsumenterna. Så står det i marknadsliberalernas handböcker. Oklar dock hur tillämpligt resonemanget är på orter som Svenstavik och Hammarstrand ...

Att det skulle uppstå politisk konsensus kring presstödet var således ingen självklarhet. Signalerna inifrån utredningen har inte heller varit övertygande, så sent som i våras fanns ännu ingen klar linje var man skulle landa, olika modeller diskuterades, och tiden började bli knapp. I går presenterades utredningen.

Tittar man tabellen över det framtida presstödsstödets storlek skulle man kunna tro att det är idel glada miner på landets andratidningar; för Länstidningens del föreslås det årliga stödet öka med 1,1 miljoner. Problemet är att förändringen ska börja gälla först 2017. I medievärlden är 2017 en evighet bort. Den tekniska utvecklingen går framåt i en rasande fart. Allt fler väljer att konsumera nyheter via digitala plattformar som webb och mobil medan papperstidningen tappar läsare. Presstödet är emellertid kopplat till just upplaga, vilket innebär att ett antal andratidningar riskerar att ha dukat under lagom till sjösättningen av det nya presstödssystemet.

Vill man konspirera kan man undra om detta var baktanken när den moderata kulturministern formulerade utredningsdirektiven till Presstödskommittén. Ett generöst förslag som träder i kraft när det är för sent?