Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länets smittskyddsläkare rustar för coronaviruset: "Vi har handlingsplaner för misstänkta fall"

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Utbrottet av coronaviruset 2019-nCoV som nyligen upptäckts i Kina fortsätter att sprida sig, främst inom landet. Enstaka fall har dykt upp i andra länder men i Sverige har ännu inget fall av sjukdomen bekräftats. Micael Widerström och Annika Ersson är båda smittskyddsläkare på Region Jämtland Härjedalen och följer utvecklingen av viruset.

Viruset upptäcktes först i staden Wuhan i Kina i slutet av 2019 och har döpts till 2019-nCoV, en förkortning som betyder 2019 Novel corona virus. Den senaste veckan har rapporterna duggat tätt om att antalet smittade ökat och att ett flertal stora städer i Kina satts i karantän.

Världshälsoorganisationen WHO, europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC och svenska Folkhälsomyndigheten följer utvecklingen noga. De hittills enda bekräftade fallen i Europa är 3 personer i Frankrike. Flera andra fall misstänks och vissa har även avskrivits från misstanke de senaste dagarna.

Region Jämtland Härjedalens smittskyddsläkare Micael Widerström och biträdande smittskyddsläkare Annika Ersson har bland annat tagit fram en handlingsplan hur eventuella fall i länet ska hanteras.

– Den bedömning som är gjord än så länge är att det inte finns några skäl till oro i Sverige, säger Micael Widerström. Vi får dagliga uppdateringar från Folkhälsomyndigheten och har haft telefonmöten, senast i torsdags. Men det är en väldigt snabb utveckling och Folkhälsomyndigheten får i sin tur information från europeiska smittskyddsmyndigheten som får sin information från Världshälsoorganisationen. Alla är väldigt på och försöker få fram så mycket information som möjligt. Samtidigt är det oklart hur mycket av den information som finns i Kina som kommer fram eftersom de sannolikt har väldigt mycket att göra, säger Micael Widerström.

Viruset orsakar feber och luftvägssymptom som andnöd, hosta eller halsont.

– Det blir en virusinfektion med hosta och feber och efter 5-8 dagar blir man sämre med andningsbesvär, säger Micael Widerström.

Uppgången i hur många som insjuknat i Kina verkar vara snabb och är snart uppe i 3000 personer. Samhällssmittan där verkar vara ganska stor, i det här fallet är det ännu oklart hur mycket det sprids inom vården. Kina har god sjukvård, i alla fall i de större städerna, säger han.

* Hur allvarligt ser ni på det här ur en epidemiologisk synvinkel?

– Vi uppfattar det som väldigt allvarligt att vi måste vara beredda på att se till att vi inte får spridning om det väl kommer ett fall, säger Micael Widerström. Det är det som är den stora utmaningen för det verkar som att det finns importfall till andra länder men även spridning därifrån till anhöriga som jag har förstått det. Det tyder på att det finns en spridningspotential, säger Micael Widerström.

* Går det att hålla ett sådant här sjukdomsutbrott begränsat?

– Det är en väldigt stor utmaning, säger Micael Widerström. Den chans man har är att begränsa det innan det får en förnyad spridning på ett nytt ställe där det etablerar sig. I början är det lätt att koppla det till Kina och Wuhan men om det får spridning utanför den gruppen blir det väldigt svårt att smittspåra. Det läggs enormt mycket kraft på att hitta de fall som kommer därifrån, säger Micael Widerström.

Vårdpersonal runt om i landet får nu information om hur man ska identifiera och hantera misstänkta fall av sjukdomen.

– Det finns en handlingsplan för infektionskliniken, vilket är den klinik som blir mest involverad om man får ett misstänkt fall, säger Annika Ersson. Där finns det en tydlig handlingsplan om var man tar emot en patient som möjligen skulle kunna vara smittad med viruset. Beroende på hur mycket vård man behöver så är man beredd på olika enheter som infektion och intensivvård. Det handlar ju om allting från var patienten ska befinna sig till hur man bär sig åt med provtagning och hur proverna ska analyseras. Man ska ha en särskild säkerhetsklassning på laboratoriet så det är bara Folkhälsomyndigheten som gör de analyserna. Vi ser också till att hälsocentraler runt om i länet tar emot någon som möjligen skulle kunna vara smittad, säger Annika Ersson.

* Hur lång tid kan det ta innan man vet hur det här utvecklas?

– Vi ser ingen tendens till avmattning ännu, säger Micael Widerström. Det viktiga är att inte få spridning utanför den primära gruppen så att viruset inte kan träffa på sådana som inte blivit sjuka ännu. Jag tror det kommer ta flera veckor innan man får en känsla för vad det här tar vägen och om man får nya utbrottsställen, säger Micael Widerström.

I den senaste rapporten från kinesiska hälsomyndigheter mitt på dagen måndag så uppgick antalet bekräftat smittade till drygt 2800 personer. 81 dödsfall i sjukdomen har också bekräftats hittills, samtliga i Kina.