Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länets slöjdare levlar upp

"Next level craft". Så heter det när slöjden ska lyftas till en ny nivå. Utställningen, där tio slöjdare från länet deltar, har urpremiär i Umeå 13 juni. Sedan kommer den till Östersund.

Konstnären Aia Jüdes har på uppdrag av hemslöjdskonsulenterna i Västerbotten, Västernorrland, Jämtland och Norrbotten skapat utställningen som kommer att bege sig ut på turné nästa år. "Next level craft" vill ta hantverkstraditionen till nya höjder och gör det genom att berätta en saga med utgångspunkt i de nordliga länens slöjdtraditioner. Sagoväsen möter den norrländska naturen som möter datoranimerade figurer. Dåtid och nutid flyter ihop. Besökarna kan förvänta sig inslag av humor, fiction och tradition. Målsättningen är att locka ungdomar och unga vuxna.

– Det här är ingen vanlig utställning där man ställer saker på hyllor, det blir en procession som för fram slöjden genom ljus och ljud. På 20 minuter förändras till exempel ljussättningen genom att gå från morgon till natt. Då händer det också något med föremålen i rummet, säger Ingela Fredell, hemslöjdskonsulent.

Länets slöjdare och hantverkare bidrar med virkning, smide, stickning, yllebroderi, trådtjack och mycket mer. Handvävaren Hanna Isaksson har vävt ett tyg av gamla japanska cosplay-peruker (maskeradperuker) som snart ska förvandlas till ett par Charlestonklänningar hos en skräddare i Stockholm. Tanken med verket, som är ett samarbete med Aia Jüdes, är att koppla en bortglömd slöjdtradition till ett modernt uttryck. Under självhushållstiden gjorde man ofta vantar och strumpor av just kvinnohår.

– Vi fick många idéer kring hår och tagel. Jag har tidigare vävt med hästtagel, men det här var mycket svårare. Perukhåret lever sitt eget liv och vill inte alls vara med, säger handvävaren Hanna Isaksson, som är ordförande i Riksföreningen för Handvävning och ständigt får nya spännande uppdrag bakom vävstolen i Lugnvik. Just nu väver hon bland annat trasmattor av gamla jeans på uppdrag av samiska märket Denim demon. Hon levererar också målardukar till en konstnär i USA.

– Jag gillar att jobba med människor utan hämningar, som inte ens ställer frågan "är det här möjligt" innan de påbörjar ett projekt, säger hon och ler.

Utställningens soundtrack består av beats gjorda av slöjdljud som blandas med tonerna från Gunnar Stenmarks härjedalspipa och influenser från Voguing, en subkultur och modern dansstil där händerna är i fokus, precis som vid slöjdandet. Tillsammans med ett gäng slöjdare och Sveriges bästa Voguing-dansare har man också tagit fram en musikvideo.

– Vi känner oss spända och glada inför öppningen. Den 13 juni åker vi till Umeå i samlad trupp. Det kommer att bli jättehäftigt, säger Ingela Fredell.