Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länets sjukvård sätter upp tält för corona-provtagning i Östersund och Åre: ”Först ringer man 1177 sen blir man kallad av oss”

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Ett provtagningstält finns nu på plats utanför infektionskliniken vid Östersunds sjukhus för att möta de som ska testas för coronaviruset. Snart sätts ett upp i Åre också. Men tälten är inga öppna mottagningar.
– Man blir kallad av oss på infektionsmottagningen och är man orolig över att ha blivit smittad av corona så börjar man med att kontakta 1177, säger Jessica Nääs, chef för infektionskliniken på Östersunds sjukhus.

Ett stort rött provtagningstält finns sedan måndagseftermiddag uppställt på innergården i anslutning till infektionskliniken, ingång via Köpmangatan vid Östersunds sjukhus. Här kan nu länsbor som tror sig blivit smittade av coronavirus covid-19 testa sig. Två vårdpersonal från infektionsmottagningen finns på plats två gånger per dag, klockan 10 och klockan 14. Men det röda tälten är ingen öppen mottagning.

– Vi ska nu kunna provta ett större antal patienter för coronaviruset. Det är organiserat så att man först kontaktar 1177 och därefter blir man kallad av oss på infektionsmottagningen, säger infektionsklinikens chef Jessica Nääs som är på plats vid tältet.

Provtagningen görs genom att en så kallad nässvabb, en pinne, förs in långt in i näsan. Sen tas ytterligare ett prov långt ner i halsen.

Tack vare att provet analyseras på laboratoriemedicin på Östersunds sjukhus kommer provsvaret redan inom ett dygn, mot tidigare två dygn då provet skickades till Stockholm för analys.

Totalt har runt 50 personer valt att testa sig i länet. En person bekräftades under tisdagen vara drabbad av viruset. Region JH uppger att det handlar om en person som befunnit sig i norra Italien och som fått influensaliknande symptom när denne kommit hem. "Då fyra personer från samma ressällskap verifierats som positiva för corona i andra län är smittspårning redan påbörjad. Samtliga eventuellt exponerade i vårt län är informerade och isolerade i hemmiljö. Personen i fråga befinner sig i hemmet och mår efter omständigheterna bra", uppger länets sjukvård.

Även i Åreområdet kommer ett tält att ställas upp i mitten av veckan för möjlighet till provtagning. Anledningen är alla turister på orten och de kommande världscuptävlingarna.

– Vi har en turism från Europa däruppe och vi har också en kommande världscup i veckan, så det är anledningen, säger Jessica Nääs som inte är orolig i dagsläget.

– Vi känner oss väl rustade för det här, säger hon.

Hur skyddar man sig bäst mot coronaviruset?

– Det är som alltid att man ska ha god handhygien och sen är det väldigt viktigt att nysa och hosta i armvecket. Det tjatas mycket om det men det är jätteviktigt. Som alltid vid den här tiden på året ska man undvika större folksamlingar för man kan dra på sig annan influensa också.

Om man jämför corona med annan influensa?

– Det är lite för tidigt att jämföra eftersom coronaviruset är så pass nytt. Man vet lite för lite än. Men det vi kan se är att dödligheten ökar med ålder och om man är multisjuk, om man tittar på hur det har sett ut nu i Kina och i Italien, säger Jessica Nääs.

Som sjukvårdspersonal är du naturligtvis extra utsatt. Känner du dig orolig?

– Nej det gör jag inte. Det här är ju vårt jobb och vi ska ta hand om patienterna och jag känner ingen oro personligen, säger Jessica Nääs.

Regionen kommer också fortsätta med den mobila provtagningsenhet som åker ut på hembesök till personer som inte har möjlighet att komma in till sjukhuset.