Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länets golfklubbar tappar sina långväga medlemmar

Jämtland-Härjedalens golfdistriktsförbund har tappat 8000 medlemmar de senaste sex åren. I dag är ungefär 12 000 personer medlemmar i någon av länets golfklubbar. Men golfen i Jämtlands län upplever ingen kris, enligt distriktsordföranden, Bertil Åslund.

Anledningen till detta är att det i huvudsak är så kallade distansmedlemmar som lämnat golfklubbarna i länet. En distansmedlem bor ofta på annan ort, har inte full spelrätt på sin respektive medlemsbana utan betalar reducerad greenfeeavgift, och betalar ungefär 600 kronor per år för ett medlemskap. En fullvärdig medlem betalar cirka 3500 kronor per år i Jämtland-Härjedalens golfdistrikt.

– Annars skulle det ha slagit väldigt hårt mot golfklubbarna i länet men nu rör det sig ta mig fanken om enstaka kronor för klubbarna, säger Bertil Åström. Men det klart, ligger man på marginalen är varje krona viktig.

Christer Norling, är intendent på Krokoms golfklubb som var en av de första golfklubbarna i Sverige att erbjuda distansmedlemskap. Han berättar att de år 2004, två år efter bildandet av klubben, var en av de största i Sverige med ungefär 7000 medlemmar. Idag är medlemsantalet nere på hälften, cirka 3500 medlemmar varav 2900 distansmedlemmar.

– Det klart att det påverkar verksamheten. Man får se över sitt hus och vara mer aktiv i budgetarbetet, se över personal- och materialkostnader, kommenterar han läget.

Christer Norling efterlyser mer samarbete mellan klubbarna i länet och runt Storsjön för att bemöta den förändrade situationen.

För att få spela golf i Sverige annat än på så kallade pay-and-playbanor måste man vara medlem i en golfklubb. Därför valde många golfare tidigare att bli distansmedlem i klubbar som Krokom framför att betala ofta dyra fullvärdiga medlemskap i klubbar i södra Sverige som inte hakat på trenden.

– Då ville de så kallade "fina klubbarna" i södra Sverige trampa ned oss i tårna, berättar Christer Norling.

Idag erbjuder de flesta golfklubbar i landet olika former av subventionerade medlemskap, vilket han tror är orsaken till att klubbarna i länet tappar medlemmar.

– Det finns en grupp flyttbara golfare i Sverige för vilka priset är viktigast, bekräftar Svenska golfförbundets kommunikationschef Roger Andersson.

Han håller med om att det har blivit lättare att bli medlem i en golfklubb i Sverige idag.

– Trenden att medlemmarna rör på sig oftare ser vi i alla distrikt, säger Roger Andersson.