Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länets enda strokemottagning invigdes

Länets första och högst efterlängtade strokemottagning invigdes under onsdagen på Östersunds sjukhus.

Varje år drabbas runt 450 personer av stroke i länet. Det är mestadels äldre personer som lider av högt blodtryck, höga blodfetter, diabetes eller har det i släkten. Blödningen i hjärnan som kan ta sig olika uttryck som talsvårigheter och förlamningar.

Förr fick dessa strokepatienter själva kontakta hälsocentralen men i och med den nya strokemottagningens öppnande får de i stället en kallelse, 4- 6 veckor efter sin stroke.

– Kallelsen är frivillig. Det måste ha gått en tid innan patienterna kan få komma in eftersom de måste kunna tillgodogöras sig information och ny medicin måste också provas in innan besöket, säger sjuksköterskan Linda Wiklund som är en av fyra sjuksköterskor som kommer att turas om att arbeta på mottagningen tre gånger i veckan. Hon liksom de övriga sjuksköterskorna arbetar även på sjukhusets strokeavdelning parallellt.

Mottagningen har haft öppet i drygt en vecka och det finns en lång väntelista med cirka 50 personer i kö.

– Vi hoppas komma i fas innan sommaren. Vid besöket vill vi gärna att även anhöriga följer med eftersom de också då har möjlighet att ställa sina frågor, samtidigt som de också får en samlad information, säger sjuksköterskan Sara Magnusson.