Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länets bilister slapp undan ”stora mackdöden”

Den så kallade pumplagen orsakar mackdöd i glesbygden på många håll i Sverige. Men länets bensinmackar har inte lagts ned på grund av den nya lagen.

Pumplagen som infördes första april 2006 innebar att bensinstationer måste erbjuda förnyelsebart bränsle. Det har skapat svårigheter för många bensinmackar i glesbygden runt om i landet.

Regeringen har beslutat att se över konsekvenserna av lagen. Men i länet har lagen inte haft någon större inverkan.

– Här har det inte haft några negativa konsekvenser. De mackar som har lagt ner har generellt gjort det av andra anledningar och inte på grund av pumplagen.

– Vi har inte heller fått några ansökningar om bidrag för att man vill lägga in E85-bränsle, säger Else-Marie Norin på Länsstyrelsen i Jämtlands län.

En anledning till att länet inte behövt lägga ner bensinmackar på grund av pumplagen är att man bara anammade den på bensinmackar i större samhällen, mellan samhällen och på mackar där det är mycket genomfart. Men inte i mindre samhällen.

– Mindre mackar kommer inte upp i den volym pumplagen kräver och behöver därför inte införa ett förnybart bränsle, säger Else-Marie Norin.

Hon påpekar att de bensinmackar som lagts ner genom åren gjort det på grund av olönsamhet eller att de inte fyllt de miljökrav som finns i dag.

– Mackar läggs ner eller också kör man igång med en ny leverantör. Överlag är det bra spridning av mackar i länet med rimliga avstånd, säger Else-Marie Norin.

Någon mackdöd har inte drabbat länet påpekar hon.

– Vi har ingen mackdöd men det var farhågor som fanns när pumplagen kom, säger Else-Marie Norin.