Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länets äldsta bygdegård jubilerade

Bygdegården håller ställningen som en central mötesplats i Tandsbyn och i helgen var det 75-årsjubileum.

Annons

Det var tipspromenad, utställning och filmvisning under dagen samt middag med dans på kvällen. Musik från olika decennier hördes i lokalen och det finns en lång historia som knyts till byggnaden.

– Bygdegården uppfördes 1935 och det gör den till Jämtlands äldsta bygdegård, konstaterar Monica Quist och Mildred Näsström i styrelsen.

– Från att det var en fäbodvall vid bygdegården började byn växa på -20-talet genom att hantverkare etablerade sig i området, säger Mildred Näsström.

Järnvägens tillkomst fick stor betydelse. Små verksamheter växte och jobben blev fler.

Från -40-talet och framåt etablerades industrier och bygdegården byggdes ut genom åren, i takt med att dess betydelse som samlingsplats ökade.

– Det är lite svårare att locka folk i dag eftersom det är så mycket annat, fortsätter Mildred Näsström.

Men datorer och tv-spel i hemmen innebär inte att intresset för bygdegården försvunnit.

– Vi har ganska mycket aktiviteter med gympa flera kvällar i veckan och caféverksamhet. Tanken är att de som bor i byn ska trivas här, säger Monica Quist.

Samhörigheten i byn finns dokumenterad på olika sätt.

Under -50-talet till några år in på 90-talet skrev man namnen på de som gifte sig på tygband, vilka knöts runt en vandringsstav. 15 år med revyer finns samlade i en tjock pärm som besökarna kunde se tillbaka på med viss nostalgi i lördags.