Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länets äldsta bygdegård jubilerade

Bygdegården håller ställningen som en central mötesplats i Tandsbyn och i helgen var det 75-årsjubileum.

Det var tipspromenad, utställning och filmvisning under dagen samt middag med dans på kvällen. Musik från olika decennier hördes i lokalen och det finns en lång historia som knyts till byggnaden.

– Bygdegården uppfördes 1935 och det gör den till Jämtlands äldsta bygdegård, konstaterar Monica Quist och Mildred Näsström i styrelsen.

– Från att det var en fäbodvall vid bygdegården började byn växa på -20-talet genom att hantverkare etablerade sig i området, säger Mildred Näsström.

Järnvägens tillkomst fick stor betydelse. Små verksamheter växte och jobben blev fler.

Från -40-talet och framåt etablerades industrier och bygdegården byggdes ut genom åren, i takt med att dess betydelse som samlingsplats ökade.

– Det är lite svårare att locka folk i dag eftersom det är så mycket annat, fortsätter Mildred Näsström.

Men datorer och tv-spel i hemmen innebär inte att intresset för bygdegården försvunnit.

– Vi har ganska mycket aktiviteter med gympa flera kvällar i veckan och caféverksamhet. Tanken är att de som bor i byn ska trivas här, säger Monica Quist.

Samhörigheten i byn finns dokumenterad på olika sätt.

Under -50-talet till några år in på 90-talet skrev man namnen på de som gifte sig på tygband, vilka knöts runt en vandringsstav. 15 år med revyer finns samlade i en tjock pärm som besökarna kunde se tillbaka på med viss nostalgi i lördags.