Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länet tappar – men Krokom fortsätter öka

Länet fortsätter tappa befolkning. Krokoms kommun går mot strömmen och ökar.
– Vi är väldigt glada, men att hela länet förlorar befolkning är en katastrof, säger Maria Söderberg (C), kommunstyrelsens ordförande.

Annons

Krokoms kommun är den enda länskommunen, vid sidan av Östersund, som visar en stadig befolkningsökning hela 2013 och första halvåret 2014. Det är siffror som gläder Maria Söderberg.

– Vi har haft positiv befolkningsutveckling i Krokoms kommun sedan 2001. Vi är väldigt stolta över det och vi har också jobbat för det, säger hon.

Nya bostadsområden, stor generationsväxling och gott rykte när det gäller skola och barnomsorg är något som Maria Söderberg anger som anledningar till befolkningsökningen. Men Krokoms kommun nöjer sig inte.

– Vi fortsätter att arbeta för en positiv befolkningsutveckling på olika sätt i hela kommunen. Dels har vi bestämt att vi ska gå vidare med en ny etapp i Sånghusvallen och öppna den. Där är alla tomter sålda, men vi marknadsför också tomter som redan finns i andra delar av kommunen. Sedan handlar det mycket om arbetstillfällen, säger Maria Söderberg.

Krokoms kommunstyrelseordförande tycker att kommunerna i länet behöver jobba med näringslivsutveckling och med att höja kvaliteten på skola och omsorg för att vända befolkningsutvecklingen.

– Jag tror att alla gör vad vi kan, men vi har lite olika förutsättningar. Vi måste vara generösa och glada när det går bra för några och stötta när det är jobbigt.

Totalt minskade befolkningen i länet med 51 personer under det första halvåret 2014. Åre tappade flest invånare, 97 personer, men den minskningen var mindre än första halvåret 2013.