Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länet ställer upp mot tonårsfyllan

En ny undersökning visar att var fjärde förälder i Jämtlands län har låtit sin femtonåring smaka på alkohol. Vårt budskap till tonårsföräldrar är enkelt:

Gör som majoriteten föräldrar och säg nej till alkohol så länge barnen inte har åldern inne.

Föräldrar som bjuder sin tonåring på ett glas vin till middagen eller köper ut öl till skolavslutningen tror ofta att de hjälper sina barn till ett sundare drickande, eller skyddar mot farligare langad sprit. Detta är en myt! Tonåringar som bjuds på eller förses med alkohol av sina föräldrar dricker betydligt mer än andra ungdomar även utanför hemmet. Att köpa ut alkohol till minderåriga är alltid ett brott mot lagen!

Föräldrar som är tydliga med att deras tonåringar inte ska dricka alkohol gör sina barn en stor tjänst. Sambandet mellan alkohol och våld är mycket starkt och den som börjar dricka tidigt löper också större risk att få alkoholrelaterade problem som vuxen.

Därför är det oroande att så många som 26 procent av föräldrarna till femtonåriga barn i Jämtlands län låtit sin tonåring smaka på alkohol i hemmet enligt en ny Sifoundersökning från Statens folkhälsoinstitut.

Många skolor engagerar föräldrar i det förebyggande arbetet. Det är en styrka att veta att alla föräldrar i klassen är överens om att vi accepterar inte att våra ungdomar dricker alkohol. Det är angeläget att föräldrar tar sitt ansvar att verkar för att deras tonåringar inte dricker alkohol såväl under åren i grund- som gymnasieskolan.

Ta därför initiativ till en gemensam mobilisering mot alkohol på din skola, i ditt barns klass.

Polisen i länet ingriper aktivt mot minderåriga som dricker alkohol eller är berusade, häller ut eventuell alkohol på platsen och kontaktar föräldrarna. Polisen ställer också frågor om var alkoholen kommer ifrån, för att kunna spåra upp langaren.

Skolans och polisens insatser är viktiga delar i den mobilisering mot alkohol och droger som pågår i länet. Mobiliseringen omfattar en mångfald aktörer i länet som var och en på sitt sätt bidrar till att motverka ungas alkoholkonsumtion. Nationellt pågår det nu en informationssatsning TÄNK OM för att göra föräldrar mer medvetna om nyttan med att hjälpa sina tonåringar att undvika alkohol.

Detta budskap vill vi i länet ställa oss bakom. Vår förhoppning är att den minoritet föräldrar som i dag tycker att det är okej att bjuda sina barn på alkohol inom kort ska TÄNKa OM och ej längre bjuda sin tonåring på alkohol. Tillsammans gör vi skillnad.

Lena Olsson,

Bergs kommun,

Sven-Åke Draxten,

Bräcke kommun,

Gottfrid Jonsson,

Härjedalens kommun,

Maria Söderberg,

Krokoms kommun,

Elisabet Yngström,

Ragunda kommun,

Jan Olov Andersson,

Strömsunds kommun,

Eva Hellstrand,

Åre kommun,

Jens Nilsson,

Östersunds kommun,

Robert Uitto,

Jämtlands läns landsting,

Britt Bohlin,

Landshövding,

Stephen Jerand,

Länspolismästare,

Mona Modin Tjulin,

Jämtlands gymnasieförbund,

Göran Jonsson,

Jämtland Härjedalens Idrottsförbund,

Ingrid Kallberg,

Rädda Barnen,

Vivan Åhman,

IOGT-NTO,

Thomas Rönning,

Nattvandring.nu,

Tore Magnusson,

Svenska Kyrkan Ströms kontrakt,

Bertil Åhman,

Östersunds Kristna Samarbetsråd,

Sverker Hallen,

Företagarna i Jämtland/ Härjedalen,

Jessica Viggesjöö,

Föräldrarförening FMN,

Lennart Ögren,

Svensk handel Östersund,

Göran Modén,

Svenska Kyrkan, Östersunds kontrakt,

Karin Näsmark,

LO-distriktet i Mellersta Norrland,

Maj-Lis Persson,

TCO-distriktet i Mellersta Norrland,

Anna-Karin Kask,

Länsförsäkringar Jämtland,

Susanne Pripp,

SHR Norrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel