Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länet på fötter mot nazismen

En vecka efter nazistattacken i Kärrtorp demonstrerade 800 personer på Stortorget i Östersund mot nazism.

– Det är fantastiskt att det är så många som är här. Det visar att det är något som är väldigt viktigt, säger Margareta Winberg, tidigare vice statsminister och ambassadör.

Annons

Klockan 12.00 på söndagen samlades länsborna på Stortorget för att demonstrera mot nazism och främlingsfientlighet.

Tidigare under dagen hade det snöat och regnat kraftigt. Men i tid till demonstrationen så klarnade det upp. Ett partipolitiskt oberoende nätverk hade bildats för organisationen och en av de som är med är lokalpolitikern Nisse Sandqvist (V). Men politiker från de flesta partier var på plats. En av dem Pär Jönsson (M).

– Jag är här för att markera mot nazism och intolerans, säger han.

Förra vice statsministern och ambassadören Margareta Winberg var också på plats.

– Jag vill visa solidaritet med de som demonstrerade i Kärrtorp och samtidigt visa att vi inte vill ha nazism och rasism här, säger hon.

Efter att man gått i tåg genom stan samlades demonstranterna på Stortorget för att höra Erwin Marklund (V). Han deltog i demonstrationen i Kärrtorp förra helgen som blev attackerad av ett 30-tal nazister.

Enligt Erwin Marklund syntes misstänkta representanter för nazistiska Svenska motståndsrörelsen, SMR, under demonstrationen.

– Det var en man som var fram och fotade mig, säger han.

En uppgift som inte bekräftas av polisen.

– Vi har inte gjort några observationer av sådana personer, säger polisens insatschef.

Jonna Hylén och delar av gruppen Ismen uppträdde med sånger mot främlingsfientlighet innan demonstrationen avslutades.