Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länet mobiliserar mot ungdomsfyllan

Det är under storhelgerna ungdomarna i länet super till. Många tar sin första fylla på Valborg.

Ofta med sprit som föräldrar eller andra vuxna har gett dem.

Annons

Men nu mobiliserar länet för att stoppa langningen inför Valborg.

– Vi har bland annat ett samarbetsavtal med IFK Östersund som ska hjälpa oss att sprida mobiliseringen, säger Thomas Andersson, alkohol- och narkotikapolitisk samordnare på Regionförbundet i länet.

– Deras policy år ingen alkohol i samband med träningar och matcher och det ska även synas på deras matchtröjor och ledarjackor.

Pär Sundin från polisens ungdomsgrupp är förstås med.

– Det börjar nu inför Valborg, sedan kommer skolavslutningen, skolstarten, Storsjöyran och inte att förglömma Körfältsgrillen, säger han. Men på Körfältet har ungdomarna vädjat om hjälp från andra vuxna.

Att få tag på sprit i vårt län är inte svårt alls, Pär Sundin pekar exempelvis på det stora beslaget av hembränt som gjordes för en tid sedan.

– Hembränningen är på väg tillbaka, konstaterar han, men ungdomsfylleriet har inte ökat däremot ökar missbruket totalt sett.

– Många tar sin första fylla på Valborg och det sorgliga är att klockan 22.00 försvinner alla vuxna från stan.

– Men Konsum, Ica och macken är en del i detta också, säger Thomas Andersson, samtidigt som vi måste arbeta med en ansvarsfull alkoholservering bland våra krogar.

Det är därför de skapat en slogan ”Är vi överens - ingen under 18 år ska få tag på alkohol!”

Idén har de tagit från Öckerö kommun där Håkan Fransson, drogförebyggande samordnare där, målmedvetet har jobbat med nolltolerans från både föräldrarnas och samhällets sida.

Det är föräldrarna som han har pratat med.

– Många föräldrar som hittar sprit hos sina ungdomar vänder sig till oss och berättar, säger Pär Sundin. Vi måste få föräldrarna att förstå att det är deras ansvar.

– Ska föräldrarna vara ute på stan ska de vara nykter annars ställer de till med mer än de hjälper.

Nu uppmanar han föräldrarna att gå ut på Valborg och se efter i vilket skick deras ungdomar är.

Pär Sundin säger att föräldrar inte ens lägger 15 minuter om dagen på att prata med sina barn. De har inte en aning om vad deras barns kompisar heter i efternamn eller vilka deras föräldrar är.

– Ungdomar kan försvinna en hel helg och har sagt till sina föräldrar att de ska sova hos en kompis. Men det är också allt de vet.

– Fredagar är vårt största problem med ungdomarna, då är föräldrarna trötta, de dricker vin och somnar i soffan, säger han. Vi uppfostrar inte barn men vi hjälper gärna till om det blir problem.

Pär Sundin räknar med runt tio omhändertaganden för fylleri på Valborg och polisen kommer också att hälla ut all sprit som de hittar på ungdomar.

Det gäller samtliga, även vuxna, som dricker alkohol inom förbudsområdet i Östersund får sin sprit uthälld. Dessutom får de böta 800 kronor.

Till sist säger Pär Sundin: Tänk efter vilka som är det perfekta våldtäktsoffret och misshandelsoffret. Svaret är givet: en person som är full.