Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lånet med 1 procents ränta

Avanza Bank lanserar i dag ett rörligt lån med 0,99 procents ränta.

Annons

Avanza Bank lanserar i dag ett rörligt lån med 0,99 procents ränta. Superlånet, som det kallas, bygger på att kunderna belånar sin depå upp till 35 procent av värdet. Om depån faller i värde kan dock låntagaren drabbas av en räntechock.

Lånen är tillgängliga för alla depåkunder men kravet är att depån innehåller minst tre av 50 av Avanza Bank utvalda aktier, eller indexfonden Avanza Zero.

Lånen är amorteringsfria och innehåller i princip ingen risk. Den som till exempel bara belånar 30 procent av depåvärdet i stället för 35 procent, kan vara med om ett börsfall på 14 procent utan att behöva sälja ut, säger Avanza Banks vd Nicklas Storåkers.

Men om depån faller i värde finns det riskt för att låntagaren drabbas av en räntechock. Så fort belåningsgraden går upp över 35 procent gäller nämligen ordinarie regler för hela lånet. 

Det innebär att räntan för hela lånet plötsligt höjs till omkring 5 procent. Räntan femfaldigs alltså över en natt.

Lånet kan användas till allt

Tanken är inte att depåkunderna bara ska kunna låna för att investera pengarna i nya värdepapper.

Tvärtom. Vi tror att många kommer att ersätta andra konsumentkrediter med det här lånet, till exempel bilköp, säger Nicklas Storåkers. I princip skulle den som har en stor depå hos Avanza Bank kunna ersätta sina bolån med hjälp av Superlånet, men det tror inte Storåkers blir den omedelbara effekten.

Bostadsmarknaden är för osäker för det, säger han.

Däremot tror Storåkers att Avanza Bank blir trendsättare med det här lånet.

I dag får du samma ränta på ett bolån oavsett om du belånar ditt hus eller bostadsrätt till 30 procent eller till 80 procent, trots att risken för banken ser helt olika ut.

Det vill Avanza Bank ändra på, enligt Storåkers.

Kunder som tar låga risker ska få bättre villkor, säger han.

CHRISTER FÄLLDIN, PRIVATA AFFÄRER

Mer läsning

Annons