Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länet måste visa upp det unika

Jubileumsdebatten ”Jämtland 2030” samlade många deltagare. Att se vår situation utifrån och i ett framtidsperspektiv blev en omtumlande upplevelse.

Ingen som var där kunde missa hur fel vi gör när vi tänker och planerar som om världen kommer att fortsätta att se ut just nu.

Fredrik Härén beskrev den svindlande snabba utveckling som börjat, hur västvärlden riskerar att överflyglas av tredje världen, med en nästan explosiv ökning av mängden kreativa människor och nya idéer. Men det finns ingen anledning att förtvivla. Även vi måste våga släppa gamla tankemönster och bli lika kreativa. Den region eller det land som först tar chansen har lättast att lyckas.

Se möjligheterna, sade han. Klaga inte över kför få invånare, utan vänd det till en fördel, försök att bli föregångare med nya former av samhällsservice, bli bäst på att inte vara så många.

I Häréns värld, där de duktigaste kan bo var som helst, där det mesta kan lokaliseras var som helst, måste tre saker vara särskilt viktiga:

att kunna erbjuda fördelar som inte alla har.

att kunna frigöra kreativitet inom företag och samhälle.

att kunna ge invånarna rotfäste, självkänsla och motivation att skapa sin framtid här.

För att bli mer handlingskraftiga tror jag att vi bör se Jämtlands län som ett företag. Precis som i ett företag gäller det att kunna ta initiativ innan andra gör det. Hur skapar man ett framgångsrikt företag? Jo, genom att lära sig allt om konkurrenterna och deras idéer, genom ett offensivt utvecklingsarbete, genom att göra människor delaktiga i en gemensam företagskultur som stärker deras motivation och kreativitet, och genom att satsa på varumärket och en tydlig och attraktiv profil utåt.

Konsekvenserna måste bli större djärvhet och ihärdighet att förnya och samordna målsättningen inom alla samhällssektorer, och alldeles särskilt modet att försöka påverka utbildning och skola så att barn och ungdom redan från början får lust och förutsättningar för att bo och verka i länet. Som en åhörare beskrev det: Låt oss bli först med att redan dagisbarnen lär sig den kreativitet som Härén beskrev, tänka nytt genom att kombinera befintliga idéer.

Vad som måste till är också ett mycket kraftfullare och mera resolut värnande om våra egna intressen, till exempel våra råvarurikedomar som, Ostasiens välståndsutveckling, ger en förut oanad betydelse, eller vår infrastruktur, där det är förbindelsen Stockholm-Ljusdal-Östersund-Trondheim som kan göra oss till ett starkt alternativ till Norrlandskusten.

Det finns många fler sådana exempel, där vi behöver pröva ett mer offensivt tänkande, och inte minst handlar det om att steg för steg bygga vidare på områden där vi redan är bra, som vintersport och lokal mat, och finna fler sådana.

Allt kommer att bero på vår förmåga att ta snabba initiativ, att bygga på lokala förutsättningar, att synas och höras, att vinna respekt för vår särart. Därför kan vi inte göra oss beroende av andra. Ett livsvillkor är att vi värnar om fortsatt regional självständighet.

Sten Rentzhog

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel