Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länet i fokus i världens största fototävling

Den kallas för världens största fototävling. Och länet är intressant på flera områden.

Guinness rekordbok har kallat fototävlingen Wiki Loves monuments för världens största och den 1 september drar den i gång och en månad framåt.

Tävlingsarrangör är Wikimedia som bland annat ligger bakom det webbaserade uppslagsverket Wikipedia och fokuset ligger på världens kulturskatter.

"Tanken är att samla in bilder på kulturhistoriskt intressanta platser och byggnader över hela världen, som Taj Mahal i Indien, Stonehenge i England, eller klippstaden Petra i Jordanien. I Sverige ingår också de 128 fartyg som k-märkts av Sjöhistoriska museet i Stockholm", skriver Sjöhistoriska museet i ett pressmeddelande.

Två av dem är de k-märkta fartygen är ångarna Thomée och Östersund. Även Tärnan af Karlstad, med hemmahamn i Strömsund, tillhör de utvalda fartygen.

– Det är ett roligt sätt att uppmärksamma vårt flytande kulturarv, och det fantastiska arbete som entusiaster lägger ned på att bevara det, säger Fredrik Blomqvist, intendent på Sjöhistoriska museet i en presskommentar.

– För Sjöhistoriska museet är det också intressant att fartygen dokumenteras. En fototävling är också ett sätt att hålla kulturarvet levande, säger Claes Wollentz, 1:e intendent på samma museum.

Hundratals andra kulturhistoriska monument i länet finns också med i tävlingslistans fyra kategorier: Byggnadsminnen, fornlämningar, fartyg och arbetslivsmuseer.

Ett utdrag: Ovikens prästgård i Berg, Kvistabäckens flottled i Härjedalen, Långå skans i Härjedalen, Sönnerbodarnas fäbod i Ragunda, Ströms hembygdsgård i Strömsund och Fröå gruva i Åre.

En jury kommer efter tävlingen att utse vinnare i de fyra kategorierna, dessutom går de tio bästa svenska bilderna vidare till en internationell final.