Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länet har flest hjärtstartare i landet

Jämtlands län har flest registrerade hjärtstartare i landet per 1000 invånare.
Men få kommunala arbetsplatser i länet har hjärtstartare eller är hjärtsäkra zoner.

Annons

Varje år drabbas ca 10 000 personer i Sverige av plötsligt hjärtstopp. Cirka 5 procent överlever. Flera av de som dör skulle kunna räddas om det fanns fler hjärtstartare och personer som vågar ingripa med hjärt-lungräddning.

Jämtland är det län i landet som har flest registrerade hjärtstartare per 1 000 invånare, 1,78 st. Snittet för landet ligger på 0,92 per 1 000 invånare.

Även när det gäller antalet hjärtsäkra zoner ligger länet bra till. En hjärtsäker zon innebär att det finns rutiner och beredskap för att ingripa vid ett hjärtstopp. För att överleva ett plötsligt hjärtstopp bör en hjärtstartare finnas på plats inom 3 tre minuter.

24 företag/platser i Jämtland uppfyller Hjärt-Lungfondens krav för att vara en hjärtsäker zon, garantimärket visar att de har kvalitetssäkrad utbildning, kompetens och rutiner för att ingripa inom tre minuter med hjärt-lungräddning och hjärtstartare vilket har en stor betydelse för överlevnaden.

– Vi är naturligtvis glada och stolta till att ha bidragit till att Jämtland ligger i topp både när det gäller antalet hjärtstartare och hjärtsäkra zoner, där vi har levererat de flesta, säger Niclas Brissman, vd på Akuthjälpen Åre.

De kommunala arbetsplatserna i länet som har hjärtstartare är få, och inte en enda är hjärtsäker zon. Bostadsrättsföreningar och villaföreningar är också ett område där det kan bli bättre.