Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länet ett digitalt u-land

Annons

Utbyggnaden av fiberbredband går snabbt, men är mycket ojämnt fördelad. Bara 13 procent av villahushållen i Jämtland har i dag fiberuppkoppling. Nu behövs politiska lösningar för att inte länets villaägare ska halka efter i den digitala utvecklingen. Enligt Post- och Telestyrelsen har 22 procent av flerfamiljshushållen i Jämtland tillgång till fiberuppkoppling, medan bara 13 procent av villorna har det.

Det kostar villahushållen upp till 70 000 kronor att ansluta sig till bredband via fiber. Det krävs nu konkreta förslag för att underlätta fiberutbyggnaden. För det första kan man minska den samlade investeringskostnaden genom att införa ett RIT-avdrag, en skattereduktion för IT-tjänster i hemmet, motsvarande ROT-avdraget för annan ombyggnad.

När det gäller fiberanslutning är grävning och att återställa asfalt mest kostsamt, varför ett RIT-avdrag bör omfatta även maskinkostnader.

För det andra kan investeringen uppmuntras genom att bolåneinstituten ser fiberinstallation som en värdehöjande åtgärd. På så sätt skulle bankerna kunna höja sin värdering och lägga kostnaden som ett bottenlån med lång amorteringstid. Då skulle investeringen i genomsnitt bara kosta hushållet 35 kronor per månad.

För att målet om bredband i världsklass ska bli verklighet i hela landet måste IT-politiken bli ännu tydligare. Vi måste göra mer och hitta politiska lösningar. Jämtar, både de som bor i flerfamiljhus och i villa, måste få ta del av det snabba bredbandets och digitaliseringens alla fördelar.

Mikael Ek, vd för Svenska Stadsnätsföreningen, Eliza Roszkowska Öberg, riksdagsledamot (M), ansvarig för IT-politiska frågor i Trafikutskottet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel