Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länet beroende av Bussgods

Bussgods har i dag ett länsomfattande nät av inlämnings- och utlämningsställen. Många företag på våra landsbygder använder sig av tjänsten i dag. Nu har S/M-majoriteten i Region Jämtland Härjedalen beslutat att Bussgods ska läggas ner. Någon analys av konsekvenserna finns inte.

Centerpartiet anser att det är oansvarigt att ta ett så avgörande beslut utan att känna till konsekvenserna.

Bussgods har under flera år gått med förlust. Men när man analyserar utfallet ser man att det rena kassaflödet (intäkter och kostnader) går plus men sedan finns schabloner där gemensamma kostnader läggs till och då blir det minus…

Under en längre tid har de fyra norrlandslänen planerat ett gemensamt bussgodsbolag, Bussgods Norr. Detta i syfte att skapa och säkerställa ett hållbart och effektivt transportsystem i Norrlands inland. En gemensam organisation kommer att minska kostnaderna. 

Beslut om Bussgods Norr har fattats i Norrbotten och Västerbotten, och kommer snart att fattas i Västernorrland. Region Jämtland Härjedalen har fram till i början av sommaren varit positiva till det nya bussgodsbolaget. Då förändrades plötsligt majoritetens inställning och nu vill man lägga ner Bussgods och därmed inte heller delta i det gemensamma bolaget. 

Centerpartiet anser att inget avvecklingsbeslut ska fattas i nuläget. Vi kräver istället en grundlig analys av godshantering och transportsystem i regionen. I den analysen måste regionens interna och omfattande transporter ingå. Det är att ta ansvar för regionens utveckling.

Eva Hellstrand (C)

2:e vice ordförande i Regionala utvecklingsnämnden

Jörgen Larsson (C)

Vice ordförande i Infrastrukturutskottet

Can Savran (C)

Ledamot i Regionala utvecklingsnämnden

 Håller du med? Vill du skriva en insändare eller debattartikel i ämnet så klicka här och skicka in direkt till oss på LT! Glöm inte att referera till vilket ämne det är du har åsikter om.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel