Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länet behöver nystart

Socialdemokratiska landstingsföreträdare har under våren rest runt i länet för att samtala med medborgarna om framtidens sjukvård. När man ändå varit ute och rest, har man också passat på tillfället att klaga på regeringen för sakernas tillstånd i vårt landsting. Bland annat har befolkningen fått veta att det kommunala skatteutjämningssystemet missgynnar vårt län. Problemet för socialdemokraterna är bara det, att det skatteutjämningssystem som nu kommer att gälla, bygger på en bred politisk överenskommelse, där S i riksdagen är helt överens med regeringen om aktuell konstruktion.

Landstinget befinner sig i en mycket allvarlig ekonomisk kris, där vi om ca fyra år kan tvingas att låna pengar till löneutbetalningarna. Det glömde ledamöterna från S i landstinget kommunicera ut på sin länsturné. Ja situationen är så alarmerande, att vi i princip köper in toalettpapperet på krita. Med hundratals miljoner i underskott och en pensionsskuld på dryga 2,6 miljarder kronor, betraktar jag ekonomin som totalt havererad och detta hotar också bildandet av en Region Jämtland Härjedalen. Vad blir det för regionbildning, när landstinget står med sådana enorma underskott redan i inledningsskedet kan man fråga sig?

Vad har vi oppositionspartier gjort för att motverka detta ekonomiska moras och vad kan vi göra? M, C och Fp har under mandatperioden lagt åtskilliga, uppemot något hundratal förslag, dels gemensamt och dels var för sig, i syfte att minska landstingets underskott. I princip har S och V tackat nej till allt. Vi behöver stärka den patientnära personalen, alltså undersköterskor, sjuksköterskor, arbetsterapeuter, kuratorer, läkarsekreterare med flera, både vad gäller arbetsmiljö, löneutveckling, fortbildning och vidareutbildning. Vi moderater säger i tillägg att vi behöver omförhandla chefsavtalen ytterligare en gång till och se över administrationen ytterligare en gång till. Det som gjorts inom dessa två områden räcker inte på långt när! Vi behöver även se över patientavgifter och andra intäkter med mera. Detta är det absolut mest grundläggande för en ekonomi i balans. Efter detta, ja då kan vi börja sia om framtiden, men som läget är just nu, är det tyvärr ekonomin och inget annat vi måste fokusera på. Allt vi vill göra måste finansieras krona för krona.

S och V har nu styrt landstinget i ca 92 år utan avbrott. Länet behöver en nystart inom landstinget/regionen och en opposition står redo att reda upp i den havererade landstingsekonomin, om väljarna så önskar? Det är vi landstingspolitiker/regionpolitiker som regerar och ska regera landstinget/regionen, inte Sveriges regering.

Christer Siwertsson (M), oppositionsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel