Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Länet behöver en tydlig ledare"

Någon i länet måste än mera våga ta på sig ledartröjan, driva och koordinera länets samlade behov och slå fast vad som är Jämtlands åsikt.

Och Infrastruktur och jobb står högst på prioriteringslistan.

Det anser Saila Quicklund, som gör sin första mandatperiod i riksdagen. Hon kallas redan för "Norrlandspolisen" av sina partikamrater, det är hon stolt över.

Är det femte jobbskatteavdraget nödvändigt?

– Jobbskatteavdraget har ett syfte och det är att skapa fler jobb. Det är ett sätt att skapa tillväxt och fler jobb, och gynna dem med låga och medelhöga löner.

Saila Quicklund slår fast att om fler kommer i jobb blir det mer skatteintäkter som kan gå till välfärden. Det är tanken med jobbskatteavdraget.

– Sverige har satsat 67 miljarder sedan 2006 på välfärden, 28 miljarder har gått till sjukvården i tider av lågkonjunktur och kris. Vi har satsat mer än då Socialdemokraterna styrde landet under högkonjunktur, säger hon vidare.

– Vi får inte glömma att flera satsningar i välfärden sker i kommuner och landsting, det är där prioriteringar görs.

Länsavdelningen sa ja till en motion om förstatligande av sjukvården. Blir det en rättvisare vård då?

– Jämtlandsmoderaterna vill se en översyn av ett förstatligande. På riksplanet har vi sagt att vi ska följa de reformer vi har, för att se effekterna, innan vi går vidare med ett förstatligande.

– Vi har exempelvis inom diabetesvården, där de nationella riktlinjerna verkligen följs, sett fantastiska behandlingsresultat. Men när landstingen väljer att inte följa eller att tolka olika då blir det olika vård.

Hur blir det med återbäring på vattenkraften och skatteutjämningsbidraget?

– Jag har drivit frågan om återbäring på vattenkraften och skrivit en motion alla år. Men det man måste vara medveten om är att skulle det bli en återbäring påvekar andra ersättningar till länet, därför krävs en ordentlig konsekvensanalys.

Om (M) fick bestämma hur skulle det se ut i vårt län då?

– Vi satsar redan nu hårt för att gynna företagande och tillväxt, det är här jobben finns.

– Jag träffar många jämtlänningar som bor i Stockholm som skulle vilja återvända om det fanns arbete. De kan tänka sig att flytta till Sundsjö eller Järpen, vart de nu hör hemma, men de får inte lån för att bygga nytt. Det finns inga hus till salu, eftersom de är blockerade av folk som vill bo där någon vecka om året.

– Dessutom vill jag lätta på strandskyddet, att få bygga på en attraktiv plats tror jag skulle locka hemvändarna.

Men den stora frågan är att länet, enligt Saila Quicklund, inte har någon riktig stark ledare som koordinerar länets behov så att näringsliv, politiker över blockgränserna, tjänstemän och kommuner är sampratade i prioriteringar kring infrastruktur, näringsliv, idrott med flera områden.

– Någon måste, ännu starkare, våga ta ledartröjan, koordinera insatserna och slå fast att detta är Jämtlands åsikt. Vi gör då insatsen samlat och har kontroll på vilka som lobbar var. Det har jag kämpat för i två och ett halvt år nu.

– Vi har fantastiskt bra och kompetenta människor i länet. Jag vill bara göra det legitimt för någon att ta kommandot.

Norrlandsmoderaterna har tagit ett sådant initiativ med strategier för hur de ska agera tillsammans. Här står infrastruktur högst på dagordningen.

Saila Quicklund är bekymrad över att det varje år flyttar ett Skellefteå till Stockholm. Hon arbetar därför på att fler statliga verk och myndigheter ska utlokaliseras.

– Vi måste ta regionalpolitiska hänsyn och då måste vi också fördela gracerna över landet, det är en ytterst viktig fråga. Här måste vi vara aktiva från länet.

Chanserna för Alliansen att vinna nästa val?

– Jag är tävlingsmänniska och då ställer man sig inte på startlinjen för att bli tvåa. Med stor ödmjukhet kommer vi att vinna, men det kommer att krävas hårt arbete