Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lånet av BMW:n kan vara ett mutbrott

Åslings billån kan vara ett mutbrott. Mutexperten Thorsten Cars säger att det finns en risk att det är ett tramp över den lagliga gränsen.

– Lånar man en bil på det här sättet i flera dagar så finns det ju en risk för att man trampar över den lagliga gränsen, säger han.

Thorsten Cars är pensionerad hovrättslagman och har tidigare suttit som ordförande för Institutet mot mutor. Han anser att riksdagsledamöter måste vara extra försiktiga så att de inte hamnar i beroendeställning gentemot privata intressen.

– Riksdagsledamot är ju ett av de viktigaste uppdrag man kan ha och där ska i princip ingen misstanke kunna råda. Därför borde de vara väldigt försiktiga i sådana här lägen, anser Thorsten Cars.

Han säger att det bara är en domstol som kan avgöra om Per Åsling har gått över gränsen när han lånade BMW:n. Det handlar då bland annat om vilka uppdrag Åsling hade som riksdagsledamot och om värdet på den gåva han tog emot.

När det handlar om värdet finns inga vägledande rättsfall.

– I rättspraxis kan man inte hitta någon vägledning var värdegränsen går. Var det blir åtal och var det blir fällande dom, säger Thorsten Cars.

Överåklagare Gunnar Stetler vid riksenheten mot korruption har sagt att han ska titta på Sofia Arkelstens ärende för att bedöma om en förundersökning om mutbrott bör inledas.