Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länen som toppar listan över anmälda vårdskador

De ökar i hela riket och de ökar även här.
Anmälningarna om vårdskador blir allt fler.
Men förklaringen kan vara pålästa patienter.

Har man som patient skadats inom sjukvård har man rätt att göra en anmälan och få saken prövad om man har rätt till ersättning. Den här typen av anmälningar, vårdskador, ökade i antal under 2013, med åtta procent i hela riket. Totalt anmäldes 13 900 vårdskador under förra året. De i sin tur resulterade i 510 miljoner kronor i skadeersättningar.

Av de 13 900 anmälningarna är 242 riktade mot sjukvården i Jämtland, det är en ökning med nio stycken från 2012.

Totalt sett hamnar Jämtlands landsting på plats fyra bland landets alla landsting och dess anmälningar. Gävleborg toppar statistiken.

– Vår tolkning är absolut inte att svensk sjukvård håller på att bli sämre. Den huvudsakliga förklaringen till att antalet anmälningar ökar är att landstingen tar sitt informationsansvar på allvar och kallar saker vid sitt rätta namn, säger Pelle Gustafsson, chefsläkare på patientförsäkringen LÖF, till Dagens samhälle.

Vid årsskiftet 2011/ 2012 trädde den nya patientsäkerhetslagen i kraft vilket innebär att landstingen måste informerat och upplysa patienterna vid en inträffad skada. Patienterna har helt enkelt blivit mer medvetna och skador i vården vilket i sin tur kan ha bidragit till fler anmälningar, menar man.

Framför allt är det skador inom ortopedi och kirurgi som anmäls mest.

Anmälningarna som rörde Jämtlands landsting hade framför allt inträffat inom ett sjukhus, 69 procent, distriktsvård, 20 procent, tandvård, 7 procent, och övrig vård, 4 procent.

45 procent av anmälningarna resulterade i en ersättning.