Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstingshögerns bilskojarfasoner

När länets landstingspolitiker möttes i Radio Jämtlands valduell på tisdagen var det inledningsvis svårt att urskilja om vi lyssnade på en landstings- eller riksdagsdebatt.

Annons

Egentligen är det inte så konstigt, det politiska manöverutrymmet lokalt är nämligen intimt kopplat till politiska prioriteringar på riksplanet. Politiken hänger ihop. Väljer en regering att sänka inkomstskatterna med 70 miljarder kronor finns det exakt 70 miljarder kronor mindre att satsa på välfärd, till exempel sjukvård. Det är enkel matematik och viktigt att komma ihåg.

Landstingets huvuduppdrag är att erbjuda en god och likvärdig vård till 127 000 invånare som lever utspridda över 49 343 kvadratkilometer och som dessutom blir allt äldre. Det är inget lätt uppdrag och inte blir det lättare med en regering som konsekvent prioriterar skattesänkningar före välfärdsförstärkningar.

Landstingsrådet Robert Uitto (S) konstaterade frankt att ytterligare fyra år med borgerligt regeringsstyre kommer att bli väldigt bekymmersamt för landstinget. Nästa mandatperiod har inte ens börjat och redan pratar firma Reinfeldt & Borg om nya skattesänkningar.

Kanske var det en del radiolyssnare som tyckte att Robert Uitto med sina ständiga återkopplingar till regeringens skattesänkarpolitik påminde om den hungriga fågelungen som bara skriker efter mat. Har han inga egna visioner?

Socialdemokratisk vårdpolitik domineras av tanken att vård ska ges efter behov. Det är ett ganska besvärligt motto i ett län stort som 15 Gotland och litet som Örebro kommun.

Landstingets högeropposition behöver dock inte tänka på dessa problem, de överlåter i stället till marknaden att lösa länets vårdutmaning. Får vi bara lite fart på företagandet så kommer landstinget att gå en blomstrande framtid till mötes!

Marianne Larm-Svensson (C) och Christer Siwertsson (M) låter som två bilskojare när de försöker sälja in regeringens beslut om fri etableringsrätt för privata vårdföretagare. Konceptet är så enkelt och så bra, låter man oss förstå. Fler utförare ger ökad konkurrens som ger bättre service. Har man hört den förut?

Precis som bilhandlaren som inte berättar om den felande växellådan, redogör inte Larm-Svensson och Siwertsson för konsekvenserna när landstinget tvingas stänga en hälsocentral i glesbygd för att en privat vårdbjässe vill öppna verksamhet på central adress i Östersund.

En rödgrön regering och en landstingsmajoritet i samma färgskala. Det behöver länet. För politiken hänger ihop.