Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstingets växel stänger under nätter och helger

Landstinget kommer att stänga sin telefonväxel på nätter och helger från i sommar.

På det sparar landstinget knappt en miljon kronor i personalkostnader.

Men innan ska en ordentlig konsekvensanalys göras av läkare, chefer och risksamordnare.

I måndags träffades alla som berörs av det nya systemet i växeln för att diskutera konsekvenserna.

– Vi måste ta reda på hur det ser ut om exempelvis Britta ringer och vill ha rätt på sin man som blivit akut inlagd, säger Olle Christmansson som samordnar förändringen.

– Vi har ett teknikgäng som under två veckor ska försöka ta reda på allt som kan hända. Då handlar det även om frågor kring hur primärjouren får tag i bakjouren och så vidare.

– I dag kan läkaren bara lyfta luren och säga koppla mig till personsökaren, det viktiga är att få till dessa funktioner nu med tekniska lösningar. Det måste vara ett idiotsäkert system.

Teknikgruppen ska med andra ord titta på ett antal fall och utifrån detta bestämma vad som måste göras. Det kan exempelvis leda till att landstinget måste bygga ut växeln.

Genom att stänga växeln under helger och nätter kommer landstinget att spara en miljon, men om det blir varsel eller omplacering av personal är inte klart.

Christmansson tror att det kan bli fråga om arbetstidsbegränsningar.

Tanken nu är att man genom ett knappval ska kunna hitta rätt.

– Men sjukvårdsrådgivningen kommer att få ett större mandat. Det vi inte vill är att akutmottagningen eller sjukvårdsrådgivningen blir en ny växel.

Olle Christmansson säger ändå att det är väldigt få samtal som kommer in via växel om nätterna. Ett års samtal motsvarar i storleksordningen en dags samtal under vardagen.

Landstinget tittar nu på andra landsting, exempelvis Sundsvall, som har detta system redan. De tänker ta lärdom av deras misstag.

Kommer de fram till i konsekvensanalysen att detta kommer att fungera stängs växeln för gott under nätter och helger från denna sommar.

• Finns det en oro inför förändringen?

– Nej, ingen direkt oro, det handlar mer om frågeställningar kring hur det ska fungera. Och vi kommer heller inte att ge oss in i något som inte fungerar.