Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstingets trista rekord

I somras slog Jämtlands läns landsting ett tråkigt svenskt rekord när det gäller övertid och så kallat kort varsel för medarbetarna, då ersättningarna för detta uppgått till över fyra miljoner kronor under juni och juli. Under samma tid har det också varit mycket svårt att rekrytera vikarier, samtidigt som sjuktalen bland personalen också ökat. För den ersättning som gått ut på övertiden, bara inom Östersunds sjukhus väggar, skulle vi i stället kunna månadsanställa cirka 13 heltidsarbetande sjuk- och undersköterskor under dessa två månader – för samma pengar!

Vi har också i lokalpressen kunnat läsa om den beordrade övertiden och dubbelpassen, ett otyg som sliter oerhört på personalen. Övertiden under juni – juli har bara på Östersunds sjukhus varit totalt över 5 500 övertidstimmar! Dessa övertidstimmar motsvarar cirka 16 heltidstjänster/månad.

Genom de verksamhetsbesök vi landstingsmoderater regelbundet gör har vi förstått att det måste göras en större satsning på medarbetarna i den patientnära vården. Genom att göra denna satsning får vi, till samma kostnad som i dag, tillgång till närmare 60 händer i vården på Östersunds sjukhus, till stor nytta för våra patienter. Att vi genom dessa åtgärder också får en friskare och nöjdare personal är väl alldeles självklart. Att dessutom fler kommer i arbete i denna win-win situation visar då på ett landsting som tar sitt samhällsansvar, men då är det hög tid att majoritetens företrädare för S, V och Mp, visar prov på styrning, ledning och kontroll, något vi redan väntat på alltför länge. I den styrningen måste sjukvården ekonomiskt prioriteras framför annat, exempelvis som nu är aktuellt – ett Nationalmuseum Norr.

Christer Siwertsson (M), och landstingsråd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel